NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Dominikánská republika: robustu v zemi nehledejte
Dominikánská republika je stát v Karibském moři, který se rozkládá na východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Jediným sousedním státem je Haiti, společná hranice je dlouhá 388 kilometrů. Hlavní město je Santo Domingo. Podle něj se také nazývá...
Venezuela: pěstování kávy ovlivňuje ropa
Venezuela je federativní republika na severním pobřeží Jižní Ameriky při pobřeží Karibského moře. Skládá se z pevninské části a mnoha malých ostrovů v Karibském moři. Venezuela se rozkládá na severní polokouli v tropech poblíž rovníku. Klima Venezuely je horké s...
Ekvádor: káva z Andské vysočiny
Ekvádor je stát v Jižní Americe, který leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Hlavními vývozními artikly Ekvádoru jsou ropa, rýže,...
Peru:kávě konkuruje kakao a koka
Peru je stát v Jižní Americe. Jeho sousedy jsou Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie a Ekvádor. Ještě před necelými pěti stoletími představovalo území Peru centrum říše Inků táhnoucí se i dál na jih s sever. Potomci Inků nadále žijí v Andách tradičním způsobem života a...
Galapágy: káva ze země želv
Galapágy jsou ekvádorské souostroví 13 sopečných ostrovů ve východní části Tichého oceánu asi 1000 km západně od Ekvádroru. Jsou známé zvláštními druhy zvířat, které na ostrovech žijí, např. prehistoricky vyhlížejícímí ještěry a obřími suchozemskými želvami. Právě...
Salvador: káva Aztéků a Mayů
Salvador je přímořský stát ve Střední Americe na pobřeží Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Guatemala na severozápadě a Honduras na severovýchodě, vody oceánu ho omývají z jihu. Salvador je jedna nejmenších zemí ve Střední Americe, ale má nejvíce obyvatel. Více než...
Kostarika má čtyři sta milionů kávovníků
Kostarika je republika v Střední Americe. Sousedí se státy Nikaragua a Panama. Kostarika se stala první středoamerickou zemí, kde se začala vyvážet do světa káva, což dodnes táhne kostarické hospodářství. Tato země má úrodnou, dobře propustnou zemi sopečného původu....
Papua – Nová Guinea: Padesátiletá historie kávy
Na ostrovním státě Papua - Nová Guinea slovo káva před padesáti lety téměř neznali. Arabica a robusta se zde totiž pěstuje až od roku 1950. Plantáže jsou složeny z keňských odrůd kávovníku. Asi 75% z celé úrody přitom pochází z malých domorodých farem, které se...
Tanzánie: káva je důležitá pro národní hospodářství
Tanzanská republika se rozkládá ve východní Africe a skládá se z pevninské části bývalé Tanganiky, přilehlých ostrovů Zanzibar a Pemba v Indickém oceánu. Počátky pěstování kávovníků robusty se datují do poloviny 17. století, kdy byly dovezeny jezuity z Konga....
Světová soutěž baristů 2008
V těchto dnech probíhá v Kodani světová soutěž baristů (specialisté na přípravu kávy) kde naši republiku zastupuje Petra Veselá o které jsme na našem portále již psali. Podívejte se na záznam který byl pořízen přímo na soutěži. Držíme Petře palce a budeme čekat na...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


