NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Brazílie: kávová královna
Brazílie je po právu označována za krále na kávovém trhu. Kromě toho, že je to jedna z nejdůležitějších pěstitelských oblasti, tak je Brazílie také hned na druhém místě ve spotřebě kávy. Ačkoliv tedy Brazilci vypěstují nespočet kvalitních odrůd kávy, většina z nich...
Turecko: O ženichovi rozhoduje káva
Říká se, že kavárny jsou nejlepším vynálezem, jaký Turci dali světu. I v Turecku je káva společenským nápojem spojeným. Nepoužívá se však jako účinný životabodič jako u nás. Káva má totiž svou důležitou úlohu v životních okamžicích Turků. Turecká káva nemá téměř nic...
Pobřeží slonoviny: zrna do standarní kávy
Pobřeží slonoviny už dávno ztratilo svůj lesk a slávu. Kdysi třetímu největšímu dodavateli kávových zrn na světe a zemi s významnou produkcí kakaových bobů a dřeva zasadila ránu občanská válka. Země se navíc stala velkým střediskem pašeráků s kávovníkovým zrnem. Pokud...
Každý Ital vypije 1600 šálků ročně
V italských barech a restauracích se ročně vypije 33 milionů šálků kávy. To znamená, že na hlavu každého Itala připadají denně více než čtyři šálky kávy. V Itálii je pití kávy totiž téměř rituálem. Pravý Ital si dá první šálek kávy ráno, několik dalších do oběda....
Angola: kvalitní africká robusta
Pro někoho je Angola pouze země, která se nachází někde v Africe. Pro jiné je to ale kávový ráj. Pěstuje se zde totiž jedna z nejkvalitnější robusty na celém světě. Angolská republika se rozkládá v jihozápadní části afrického kontinentu. Její území vyplňuje převážně...
Havajské ostrovy – káva Kona
Kona, je jediná káva, která je pěstovaná ve Spojených státech a roste stejně jako guatemalská Antigua na vulkanické půdě. Zrnka této kávy jsou velké a modré s chutí nakyslou, ale velmi výraznou. Kávovníky se pěstují na jihozápadní čísti ostrova Hawaj, kde nejsou nikdy...
Škola kávy má už konkurenci
Díky Vašim reakcím k předešlému článku, jsme se dověděli, že Petra Veselá opravu už spustila svůj nový projekt. Bohužel jsme ji chytili na letišti před odletem na školení do pražírny kávy a tak nám stihla odpovědět jen na několik otázek. Co Vás Petro vedlo k tomu...
Škola kávy – škola baristy
Škola kávy by se dala také nazvat škola baristy nebo škola o kávě. Jediná škola kávy je v součastné době provozována Robertem Trevisianem v Praze. Roberto se zaměřil především na vzdělávání lidí se zájmem o kávu a její přípravu. Jeho Italská čeština dodává celému...
Kvalitní káva (espresso) doma
Poslední dobou zažívá káva velký boom a tak se není čemu divit že se i rozjíždí obchod s kávovary. Každý zájemce o kávovar však stojí před rozhodnutím, jaký typ přístroje si koupit. Někdo Vás bude přesvědčovat že čerstvě pomleté kávě se nic nevyrovná a jiný zase že...
Káva na veletrhu Salima 2008
V Brně proběhl největší potravinářský veletrh SALIMA. Důkladně jsme se zaměřili na pavilon C kde se vystavovala káva. Mimo klasických značek jako je Segafredo, Lavazza, Illy a Darboven tu měli zastoupení i nové značky na našem trhu jako Covim, Varezina a Filicori....
Mistr kávy 2007
Jako portál zajímající se o kávu jsem nemohl chybět na finále soutěže Mistr kávy 2007, které proběhlo na veletrhu Incheba v Praze Holešovicích. Celý pavilon D voněl kávou, a tak byla atmosféra opravdu kávová. Všichni soutěžící baristé předvedli, že připravená kvalitní...
Delonghi EAM 3500 – recenze
Delonghi EAM 3500 - hodnoceni 8/10 je to kávovar určený pro domácí nebo kancelářské použití. Myslím ale že své uplatnění najde i v malém baru nebo cukrárně. Delonghi EAM 3500 se řadí mezi plně automatické kávovary které udělají skoro vše za Vás. Stačí ho jen v první...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…
Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.