men_is_drinking_a_cup_of_coffee.bmp

V italských barech a restauracích se ročně vypije 33 milionů šálků kávy. To znamená, že na hlavu každého Itala připadají denně více než čtyři šálky kávy. V Itálii je pití kávy totiž téměř rituálem.

Pravý Ital si dá první šálek kávy ráno, několik dalších do oběda. Nezbytnou tečkou za vydatným obědem je další šálek kávy, který je záminkou pracovní přestávku s přáteli. Nespočet dalších šálků vypijí během siesty odpoledne a také po večeři.

V Itálii existují dva styly pití kávy. První je pro Italy typický a jsou tím také známí po celém světě. Je to jejich rychlé espresso, které popíjí v průběhu dne na stojáka nebo jen opřený o bar. Nezdrží se na místě déle, než pár minut a pokračují dále za prací a povinnostmi. Toto zopakují několikrát za den. Je úžasné vidět, jak společensky oblečení manažeři a úředníci stojí u pultů kávových barů a usrkávají kávičku z porcelánového šálku. Káva je obvykle malá, horká a černá.

Druhý způsob pití italské kávy je od toho prvního naprosto odlišný. Spočívá v posezení si v krásných prostorách italských kaváren, které jsou tu moderní, tu zase dobově vybavené, a vychutnání si kvalitní a lahodné kávy. Italové si obvykle kávu vychutnávají ve společnosti denního tisku nebo s přáteli při vykládání o nejnovějších událostech. I tento rituál obvykle netrvá hodiny, jako je zvykem u nás, ale možná pár desítek minut.

Italové jsou jednoduše řečeno živí a pohyb jim očividně svědčí. Jak sami říkají, rychlé vypití šálku kávy jim vlije do žil novou energii, potřebnou k vyřízení denních rutinních záležitostí.