NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Plastové nabo papírové pods?
Je zřejmé, že pod systém je revoluční. Mnohé může nadchnout, někoho může zklamat. Je ale důležité rozhodnout se, který z podů se člověk rozhodne vyzkoušet. Oba ze systémů jsou hodně rozdílné a jiný je i výsledný efekt. Záleží na tom, kdo se chystá vychutnat si šálek...
Možnost volby – “káva v tobolkách”
Stejně jako výrobci automobilů nebo mobilních telefonů, tak i výrobci kávy a kávovarů se stále snaží své zákazníky oslnit nějakými novinkami. Mezi ně patří i kávové kapsle. Ač nejsou příliš známé, milovníci kvalitního espressa a lahodné kávy by se měli o tento systém...
Nejlepší ochrana paměti je šálek kávy
Všude možně se denně může člověk dočíst, že káva a kofein jsou škodlivé. V současné době se však začínají oběvovat početné odborné studie které dokazují, že látky obsažené v kávě lidskému tělu pomáhají. Poslední výzkum francouzských lékařů a vědců dokázal, že pití...
Krémová káva z Panamy
Panama je stát mnohem menší než Česká republika, ale jejich káva je známá v největších evropských zemích. Mezi největší odběratele kávy vypěstované v Panamě patří Francie a Finsko. Francouzi si panamskou kávu oblíbili proto, že její chuť je dokonale vyvážená a...
Jak dobře vybrat a nakoupit kávovar? On-line
V dnešní moderní době plné techniky není kávovar nic zvláštního. Je to stroj běžně dostupný, ty nejobyčejnější si může pořídit téměř každý. Koupit si však stroj, který bude přesně vyhovovat vašim požadavkům a bude spolehlivě splňovat vaše očekávání, není jednoduché....
Kávové pralinky pro sladké potěšení
Kávové pralinky jsou vhodné jako cukroví k Vánocům, stejně tak jako třeba dárek pro nějakého milovníka kávy. Pokud si na pralinkác dáte záležet, něčím je dle své fantazi ozvláštníte a originálně zabalíte, může se z nich stát skutečně pěkný a hlavně chutný dárek za pár...
Espresso a jeho pravidla hry
V našich končinách, myšleno v České republice, je espressem nazýváno všelicos. V podstatě jakákoliv káva z kávovaru, která je bez mléka, takže jakýsi kávový vývar, je nzýván "presso". Málokdo však ví, že výroba skutečného espressa, tak jak ho stanovila evropská kávová...
Kávové černošské copánky
Pokud chcete vaší sváteční nebo jen nedělní tabuli ozvláštnit nečím sladkým a zároveň neobvyklým, zkuste tento africký recept na kávové pletence. Mnohé jistě překvapí intenzivní a neobvyklá chuť zázvoru v kombinaci s lahodnou a obvyklou chutí kávy. INGREDIENCE: 1l...
Thein – kofein obsažený v čaji
Poprvé byl kofein v čaji objeven v roce 1827 a byl specifikován jako tein. V čaji se nevyskytuje ve volné, ale ve vázané formě, což má za následek jiný způsob účinku i jiné vstřebávání. Zatímco kofein v kávě rychle povzbudí, ale stejně rychle vyprchá, účinkuje kofein...
Sváteční kávové řezy
Dezert je sice náročnější na přípravu a na čas, ale výsledný efekt je téměř profesionální zákusek, který je vhodný jako slavnostní moučník nebo třeba sladká odměna dětem za to, že byly celý den hodné. Kávové řezy jsou nadité sladkým kávovým krémem, podruhé ale můžete...
Starbucks – kvalitní káva v papírovém kelímku se sirénou ve znaku
České obchodníky a kavárníky tato zpráva mohla nadchnout, vyděsit či zaujmout, každopádně je to tak. Do České republiky míří jeden z největších kavárenských řetězců na světě Starbucks, jež je pojmenován podle postavy z Bílé velryby. Kavárna se sirénou ve znaku je na...
Díky Fair Trade mohla Tanzánie postavit školu pro své děti
Pěstování kávy je v Tanzánii naprosto běžné. ASi 95% kávy vypěstované v Tanzánii pochází z malých rodinných farem. Ti svou vypěstovanou kávu předávají podníkům, které se pak starají o další zpracování a prodej kávy. Zemědělci však nevydělávali tolik, aby mohli pokrýt...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


