NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Espresso a jeho pravidla hry
V našich končinách, myšleno v České republice, je espressem nazýváno všelicos. V podstatě jakákoliv káva z kávovaru, která je bez mléka, takže jakýsi kávový vývar, je nzýván "presso". Málokdo však ví, že výroba skutečného espressa, tak jak ho stanovila evropská kávová...
Kávové černošské copánky
Pokud chcete vaší sváteční nebo jen nedělní tabuli ozvláštnit nečím sladkým a zároveň neobvyklým, zkuste tento africký recept na kávové pletence. Mnohé jistě překvapí intenzivní a neobvyklá chuť zázvoru v kombinaci s lahodnou a obvyklou chutí kávy. INGREDIENCE: 1l...
Thein – kofein obsažený v čaji
Poprvé byl kofein v čaji objeven v roce 1827 a byl specifikován jako tein. V čaji se nevyskytuje ve volné, ale ve vázané formě, což má za následek jiný způsob účinku i jiné vstřebávání. Zatímco kofein v kávě rychle povzbudí, ale stejně rychle vyprchá, účinkuje kofein...
Sváteční kávové řezy
Dezert je sice náročnější na přípravu a na čas, ale výsledný efekt je téměř profesionální zákusek, který je vhodný jako slavnostní moučník nebo třeba sladká odměna dětem za to, že byly celý den hodné. Kávové řezy jsou nadité sladkým kávovým krémem, podruhé ale můžete...
Starbucks – kvalitní káva v papírovém kelímku se sirénou ve znaku
České obchodníky a kavárníky tato zpráva mohla nadchnout, vyděsit či zaujmout, každopádně je to tak. Do České republiky míří jeden z největších kavárenských řetězců na světě Starbucks, jež je pojmenován podle postavy z Bílé velryby. Kavárna se sirénou ve znaku je na...
Díky Fair Trade mohla Tanzánie postavit školu pro své děti
Pěstování kávy je v Tanzánii naprosto běžné. ASi 95% kávy vypěstované v Tanzánii pochází z malých rodinných farem. Ti svou vypěstovanou kávu předávají podníkům, které se pak starají o další zpracování a prodej kávy. Zemědělci však nevydělávali tolik, aby mohli pokrýt...
Pověst černé kávy brzy nemusí být tak černá
U příznivců zdravé výživy a zdravotního životního stylu káva nemá příliš své místo. Většina tento nápoj odsuzuje, protože je nezdravý a způsobuje nemoci. Málokdo si však uvědomí, že káva je, nebo donedávna byla zkoumána poněkud jednostranně. Vědci se zaměřili pouze na...
Nelegální pěstování kávy v Indonésii ohrožuje život tygrů
Tygrům i jiným zvířecím druhů hrozí velké nebezpečí. Světový fond na ochranu přírody WWF vydal zprávu, že ilegální pěstování kávy, které je velice rozšířené v indonéském národním parku, by mohlo během příštích deseti let na tomto území vyhubit několik živočišných...
Šálek kávy funguje u žen lépe než afrodiziakum
Účinky kávy už se zkoumaly ze všech možných úhlů pohledu. Vědci zjistili, že zlepšuje paměť, snižuje riziko stařecké cukrovky, zastavuje vypadávání vlasů apod. Další výzkum se zaměřil na libido. Jednalo se o experiment prováděný na velké skupině krys a výsledek na...
Kávové “cukrové” rohlíčky
Taky vás někdy uprostřed roku popadne chuť na vánoční cukroví? Pokud si chcete vánoční recepty nechat až na slavnostní večer, během roku si upečte variaci na klasické ořechové rohlíčky. Jedná se o rohlíčky kávové, které navíc můžete zdobit naprosto dle fantazie....
Kávu nepijí, obsahuje kofein
Spousta mladých i starších lidí se snaží řídit moderním trendem: žít zdravě. Odmítají si proto například kávu, protože obsahuje kofein. Možná si však neuvědomují, že kofein obsahují i potraviny, ve kterých by to nejméně čekali. Některé výrobky kofeinu obsahují dokoce...
Slaďoučká kávová zrnka
Káva ovlivňuje celý svět. Je to druhá nejobchodovanější surovina na světě, má velkou hodnotu, ale konečný uživatel si ji může vychutnat za přijatelnou cenu a prvotřídní kvalitu. Nejsou ale zrna jako zrna. Některá jsou dokonce z kakaa, rozinek a oříšků. Ty nejvíce...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…
Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.