NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Světová soutěž baristů 2008
V těchto dnech probíhá v Kodani světová soutěž baristů (specialisté na přípravu kávy) kde naši republiku zastupuje Petra Veselá o které jsme na našem portále již psali. Podívejte se na záznam který byl pořízen přímo na soutěži. Držíme Petře palce a budeme čekat na...
Honduras: Kávě pomohla měď
Honduras je stát ve Střední Americe. Má teplé a vlhké tropické pasátové podnebí, v horách mírnější, ale s bohatými srážkami. Většinu povrchu tvoří tropické deštné pralesy, v kotlinách a v údolích křovité a travnaté savany se sukulenty. Káva se dostala do této země ze...
Čína: Země plná záhad
Otázkou, jestli se skutečně v Číně pěstuje kávovník, se experti zabývají už dost dlouho. Pravdou však je, že Čína kávovníková zrna vyváží a ví se i v odborných kruzích, že se tam kávovníky pěstují. Káva se navíc stává v Číně čím dál tím víc oblíbenou. Miliardová Čína...
Kongo: špičková káva je zde vzácná
Tato rozsáhlá africká země je zeměpisně i politickou rozdělena na dva samostatné státy. Je to republika Kongo s hlavním městem Brazzaville a Konžská demokratická republika, bývalý Zair, se známým jezerem Tanganika a hlavním městem Kinshasa. Kdysi se zde vyráběla...
Kuba: nejen doutníky, ale i káva
Kuba je největším a nejdůležitějším ostrovem Velkých Antil. Pokud se řekne Kuba, většina lidí si obvykle vybaví Fidela Castro nebo pravé kubánské doutníky. Málokdo však ví, že i káva je jedním ze symbolů kubánských trhů. Pěstování kávovníku zde začalo už v osmnáctém...
Portoriko: zrna se loupou až po objednání
Kávovník se dostal do Portorika ze sousedních ostrovů Haiti a Martinik. Káva dostala Portoriko dokonce nakonci devatenáctého století mezi jednoho z největších vývozců. Dnes se tu pěstuje převážně kávovník arabský, ostatní druhy v menší míře. Z arabiky se pěstují...
Nikaragujská káva patří mezi nejjemnější na světě
Káva se začala v této středoamerické republice pěstovat na konci devatenáctého století. Místní obyvatelé pěstují kávovník arabský v různých provedeních, kterému zdejší podmínky s vyšší nadmořskou výškou relativně vyhovují. Nikaragua je vysoce zemědělská země, která...
Rombouts: káva z belgických Antverp
Belgická káva Rombouts má více než stoletou tradici. Vše začalo v roce 1896 v Antverpách, kdy se Frans Rombouts rozhodl zapůjčit si pražící bubem a začal pražit kávu. Ne však na prodej. Jeho káva byla určena pro potěšení znalců a milovníků tohoto lahodného moku. A tak...
Portugalci kávu doma nepijí
Portugalsko je velmi slunečná země, kde šálek kávy je takovou samozřejmostí jako to, že ráno vyjde slunce znovu. Portugalci jsou však věrní své oblíbené kavárně a rozhodně je nepřesvědčíte, že lahodný šálek kávy jim mohou připravit v jiném městě, státě nebo dokonce...
Finové jsou v pití kávy jednička
Finsko je známé jako země tisíce jezer nebo země mobilních telefonů. Finové jsou potom obvykle známí hlavně jako dobří sportovci, hospodáři a také velcí demokraté. Milovníci kávy však také ví, že Finové vypijí bezkonkurečně nejvíce kávy ze všech zemí na světě. Na...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


