NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
TEST KAVÁREN: Coffee House
Brno - V dalším díle pravidelného testu kaváren jsme navštívili Coffee House v Roosveltově ulici. Kavárna je zde teprve pár měsíců, proto v ní ani v podvečer nebylo příliš hostů. Podnik nás potěšil zajímavým a moderním interiérem, méně už kvalitou kávy. Celá kavárna...
TEST KAVÁREN: Caffé bar Vanessa
Brno - Caffé bar Vanessa sídlí na začátku Dominikánské ulice hned vedle Velkého Špalíčku. V pravidelném testu kaváren vám přinášíme nahlédnutí do dvoupatrové brněnské kavárny a hodnocení šálku espressa a cappucina. Hned při příchodu do kavárny návštěvníka praští do...
Startujeme pravidelný seriál TEST KAVÁREN
Internetové stránky divi.ntalk.dev budou svým věrným čtenářům pravidelně přinášet každý týden recenzi na jednu brněnskou kavárnu. Vybíráme kavárny, které potkáme při procházkách v brněnských ulicích. Dá se tedy říci, že výběr je více či méně náhodný. Některé tedy...
Uganda: Kávě nepřejí klimatické změny
Přestože je Uganda vnitrozemský stát, tak má přístup k několika velkým vodním plochám, jako je Viktoriino jezero, Albertovo jezero, jezero Kyoga a Edwardovo jezero. Uganda se rozkládá na plošině s průměrnou nadmořskou výškou okolo 900 m. Převažuje zde tropické...
Sao Paulo: nejmodernější přístav na vývoz kávy je Santos
Sao Paulo je členský stát v jihovýchodní Brazílii. Je zároveň hospodářsky nejdůležitějším státem celé Brazílie. Je zde soustředěno téměř 50% veškerého brazilského průmyslu. Obyvatelstvo je soustředěné hlavně na východní straně, skládá se z valné části z přistěhovalců...
Madagaskar: káva putuje až do Francie
Madagaskar je ostrovní stát v Africe. Ostrov se od kontinentální Afriky oddělil v průběhu třetihor (asi před 160 miliony lety) a stále se pohybuje jihovýchodně téměř o 2 cm za rok. Je to čtvrtý největší ostrov na světě. Vzhledem k tomu, že více než polovina rozlohy...
Francouzi vypijí více kávy než vína
Praví francouzi kávu skutečně milují. Svědčí o tom i fakt, že si vždy dva dny v roce vyhradí právě pro svátek kávy. Ve dnech 19. a 20. října se celá Francie ponoří do lahodné kávové vůně a ve všech francouzských kavárnách si milovníci kávy užívají tento lahodný mok....
Bolívie: kávovník jako živý plot
Bolívie je vnitrozemský stát Jižní Ameriky. Na západě hraničí s Peru a Chile, na jihu s Argentinou, na jihovýchodě s Paraguayí a na východě a severu pak s Brazílií. Své jméno má po prvním prezidentu Simónu Bolívarovi. Bolívie patří k nejchudším a nejméně rozvinutým...
Panama: kávu pěstují jen ve vysočině
Panama je malý stát na pomezí Jižní a Střední Ameriky kontrolující strategický průplav. Jeho sousedy jsou Kolumbie a Kostarika. Díky výhodné zeměpisné poloze patří panamské hospodářství k jedněm z bohatších ve střední Americe. Panamská flóra a fauna má jihoamerický...
Guatemala: nejdůležitější plodinou je káva
Guatemala je stát v Střední Americe. Jeho sousedy jsou Belize, Salvador, Honduras a Mexiko. Název Guatemala pochází z indiánského slova, které znamená země stromů. Země se tak jmenuje proto, že téměř polovinu státu pokrývají tropické lesy. Většina obyvatel žije na...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


