NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Nikaragujská káva patří mezi nejjemnější na světě
Káva se začala v této středoamerické republice pěstovat na konci devatenáctého století. Místní obyvatelé pěstují kávovník arabský v různých provedeních, kterému zdejší podmínky s vyšší nadmořskou výškou relativně vyhovují. Nikaragua je vysoce zemědělská země, která...
Rombouts: káva z belgických Antverp
Belgická káva Rombouts má více než stoletou tradici. Vše začalo v roce 1896 v Antverpách, kdy se Frans Rombouts rozhodl zapůjčit si pražící bubem a začal pražit kávu. Ne však na prodej. Jeho káva byla určena pro potěšení znalců a milovníků tohoto lahodného moku. A tak...
Portugalci kávu doma nepijí
Portugalsko je velmi slunečná země, kde šálek kávy je takovou samozřejmostí jako to, že ráno vyjde slunce znovu. Portugalci jsou však věrní své oblíbené kavárně a rozhodně je nepřesvědčíte, že lahodný šálek kávy jim mohou připravit v jiném městě, státě nebo dokonce...
Finové jsou v pití kávy jednička
Finsko je známé jako země tisíce jezer nebo země mobilních telefonů. Finové jsou potom obvykle známí hlavně jako dobří sportovci, hospodáři a také velcí demokraté. Milovníci kávy však také ví, že Finové vypijí bezkonkurečně nejvíce kávy ze všech zemí na světě Na...
Belgie nabízí kávu z celého světa
Nejen na výtečné belgické pralinky mohou obyvatelé tohoto rozmanitého státu nalákat chuťové labužníky. Belgie je vysoce rozvinutý průmyslový stát s velkou koncentrací výroby a intenzivním zemědělstvím. Hlavními průmyslovými oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Lutych a...
Austrálie: země plná kávových překvapení
Austálie je ostrovní země obklopená Tichým a Indickým oceánem. Podnebí je zde tropické a subtropické, což pro pěstování kávovníku není ideální. Pro mnoho kávových zalců tak může být příjemným překvapením, že Austrálie produkuje vysoce jakostní kávovníková zrna. Jedná...
Kamerun: robustě konkuruje ananas
Kamerunci začali původně s pěstováním arabiky. Odrůdu Blue Mountain začali pěstovat už před skoro sto lety. Dnes je ale všechno jinak a země v převážné většině zpracovává robustu. Arabiku pěstují jen v malém množství, stejně jako perlová nebo obří zrna. Velkým...
Kolumbie: kávová zrna sklízí celý rok
Jako jediná země Jižní Ameriky má pobřeží u obou oceánů. U Atlantického a Tichého. Je čtvrtou největší zemí Jižní Ameriky po Brazílii, Argentině a Peru. Dále sedmou největší na celém Americkém kontinentu. Je také považována za největšého světového vývozce jakostních...
Illy: šálek na kávu může být i umění
Je všeobecně známo, že první smysl, který při pití kávy zapojujeme, je zrak. To, z čeho lahodnou kávu pijete, je proto nezbytně důležité pro výslednou chuť. Šálek nesmí být moc malý, moc velký, ani moc studený. Káva potom nemá správnou "cremu", po chvíli vychladne...
Mexiko: malovýrobci s férovou kávou
Velké plantáže dnes v Mexiku nehledejte. Ty už jsou téměř minulostí. Většina kávy totiž pochází od drobných farmářů. Rozlehlé plantáže, kdysi dominující místnímu kávovému průmyslu, jsou už dnes minulostí. Další zajímavostí z Mexika je to, že Mexičané už několik...
Co s rozlitou kávou?
Pobíhající děti nebo hosté rozmachující rukama bývají hotová pohroma. Často se potom stane, že obsah šálku skončí buď na ubruse nebo v klíně. Jak si s kávovou skvrnou poradit? Nejdůležitější radou je, že skvrny od černé kávy se snažte vyčistit co nejdříve, obvykle...
Jemen: tradiční kávovník vytlačuje droga
Před šestým stoletím byl Jemen součástí Arábie a káva z něj se potom nazývala arabika. Vůbec první kávovníková rostlina byla vysazena v okolí přístavního města Mocca a podle toho dostaly jeho plody také název. V současné době bohužel kávovník ustupuje v Jemenu stále...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


