Muž, který sklízí kávovou úroduPobřeží slonoviny už dávno ztratilo svůj lesk a slávu. Kdysi třetímu největšímu dodavateli kávových zrn na světe a zemi s významnou produkcí kakaových bobů a dřeva zasadila ránu občanská válka. Země se navíc stala velkým střediskem pašeráků s kávovníkovým zrnem. Pokud však doma pijete standardní kávu, pravděpodobně i vaše směs obsahuje zrna z této tropické země.

Tato země nikdy nepatřila k výrobcům špičkových kávovníkových zrn a jen malá část produkce pochází z kávovníků arabiky. Pěstuje se tu kávovník liberijský, který dovezli a začali s jeho pěstováním misionáři při šíření křesťanství, Francouzi zase místní naučili pěstovat robustu.

Technologie zpracování zrn je suchou i mokrou metodou. Zrna robusty jsou drobná, využívají se do levnějších směsí a hlavně pro výrobu rozpustné kávy.

V současnosti více než tři čtvrtiny produkce putuje do zemí Evropské unie, zejména do Itálie a Francie.

Hlavní pěstitelské oblasti: Bouaké, Bouaflé, Gangoa, Lakota, Divo, Danamé, Man, Sikensi atd.

Klasifikace zrn: excellence (do 5 závad na 300 g), extra prime (do 15 závad), prime (do 30 závad), superior (do 60 závad), courrent (do 120 závad) a limit (a to je 180 závad)