Jak si vybrat kávu, která chutná

Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní.

Dnes bych se ale chtěla věnovat výběru kvalitní kávy před její cenou. Nevím jak vy, ale já už opravdu nechci zažít, že najdu v kávě kamínek, který mi málem zničil můj oblíbený mlýnek, kdybych si ho včas nevšimla. Nebo, že bych v plechovce kávy objevila mezi tmavými zrny světlá, neupražená, nebo dokonce vícebarevná. A tohle už se na chuti kávy odrazí. 

Chcete pozvednout kávu u vás doma nebo v kanceláři na lepší úroveň? Zamyslete se napřed, co od kávy očekáváte.

Jak má chutnat?

Má mít víc kofeinu nebo méně? 

Přemýšlejte, kdy jste měli opravdu výborný šálek kávy, která příjemně voněla, až jste přivřeli oči. Která chutnala přesně tak, jak jste si přáli. Protože každý máme jiné preference, a co vyhovuje jednomu, nemusí ohromit druhého.

Pak si najděte recenze dané značky kávy, původ jejich kávových zrn. A až pak si zvolte cenový budget.

Tak jak tedy vybrat? Určitě bych doporučila se dívat po vyvážených směsích od kvalitních výrobců. Jistě, existuje jich nepřeberné množství, ale já tu napíšu jen o těch, se kterými mám osobní zkušenosti. A nebojte se směsí.  I malé množství Robusty dokáže udělat lepší espresso cremu a lahodnější cappuccino.

Méně kofeinu:

Zlatý střed:

  • pokud si chcete užít lahodný šálek kávy a nepřemýšlíte nad obsahem kofeinu, tak tady doporučuji se obrátit na kvalitní směsi káv. Káva má hladší tělo, není příliš hořká ani kyselá. Je prostě tak akorát.
  • Můžete se těšit na chutné cappuccino, latté nebo i příjemně silné espresso.
  • Kávy ze směsí, kde se v dobrém poměru setká kvalitní zrna Arabiky a Robusty, patří k mým neoblíbenějším. Nestane se mi, že mi za chvíli káva zhořkne v puse a budu ji muset přestat na chvíli pít. I tady však platí, že se musíme koukat na kvalitu kávy.
  • Proto můžu s čistým srdcem doporučit Italskou kávu Sarito Espresso a Sarito Prestige. Kávová zrna Arabika pochází z Ethiopie Djimma a Brazílie Santos. A zrna Robusty jsou z Indie, Afriky, Indonésie a Vietnamu.
  • Značka Sarito si třeba hlídá složení svých směsí i postup pražení, aby nedocházelo ke znehodnocení zrn. Se značkou Sarito nešlápnete vedle. Patří k mým oblíbencům.
  • Z levnější třídy, ale stále kvalitní, bych doporučila Covim Granbar. Covim Premium a Hausbrandt Venezia, která má specifickou citrusovou vůni.

Hodně kofeinu:

  • Pokud potřebujete pořádnou nálož kofeinu v jednom espressu, tak se rozhodně podívejte po kávě, která obsahuje víc Robusty, než Arabiky.
  • Tady můžu za sebe doporučit skvělou směs Sarito Oro crema, Mami’s Amabile a nebo O’Ccaffé Espresso Classico.
  • Vychutnáte si espresso a ještě vás slušně nakopne. Na pití během dne však doporučuji vyváženější směsi.

Všechny mnou doporučené značky mají kvalitní zrna a nejsou přepražená. Nenajdete mezi nimi něco, co tam nepatří. Káva je čerstvá, nestalo se mi, že bych u nich našla stará, vyčpělá zrna.

Teď už víte, na co se ze začátku zaměřit. Mohu vám tedy popřát dobrou chuť!

Přidat komentář