untitled.bmp

Káva není jen tak ledajaký nápoj. Ráno se s ní probouzíme, večer ji pijeme, když nechceme usnout. Káva je ale také svědkem setkání přátel po letech nebo seznámení s rodiči nastávající nevěsty. Její servírování by si tedy zasloužilo úctu a také určitou stolovací kulturu. Zde je několik málo rad, jak vybrat správné hrníčky, lžičky nebo kostky cukru a nezpůsobit kávové faux pass.

Servírování kávy

Při servírování kávy si zvolte malé a širší kávové šálky. Do velkého čajového šálku se dá nalít také káva, ale kávový šálek má být vyhrazen jen na pití kávy. Nesnažte se nalévat kávu do šálku najednou, ale lijte postupně. Vždy před hosty a nikdy ne dopředu v kuchyni. Podšálek je neoddělitelná součást šálku. To platí pro hosta i hostitele. Slušné chování předpokládá, že host nepoužije podšálek místo popelníku. Rovněž platí zásada, že se má použít přiměřená velikost lžičky. Čím menší šálek, tím menší lžička. Tyto dvě věci patří k sobě, ale lžička slouží pouze na promíchání a rozpuštění cukru.

5169.jpg

Cukrová etiketa

Hostitel by mě dbát, aby velikosti kostek cukru byla v přiměřeném poměru k velikosti objemu šálku. To znamená malé šálky – malé kostky, velké šálky – velké kostky. Nikdy neuděláte chybu, pokdu kleštičkami podáte do hostova šálku jednu nebo dvě kostky cukru, podle jeho přání. Není na škodu, když hostitel servíruje při podávání kávy i malou konvičku se smetanou, šlehačkou a sklenici s vodou.

Host by měl vědět, že cukr v kávě nechá nejprve rozpustit a až poté kávu mírně zamíchá lžičkou. Nesnažte se kostku rozdrtit lžičkou nebo něco podobného. Ve výsledku akorát polijete sváteční ubrus. Pokud si kávu osladíte a cukr už je rozpuštěný, dále jej lžičkou nemíchátě, ani kdybyste se sebevíc nudil/a. Platí také další zásada, že ve společnosti bychom neměli kávu ochutnávat lžičkou.