Káva - online

Váš kávový zpravodaj už od roku 2007
e-shop

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…

Z jakých látek se kává skládá?

Kávová zrna obsahují desítky organických látek o jejichž fyziologických účincích víme pramálo. Nepražená káva obsahuje cca 5-15% cukrů, 10-15% bílkovin, 20-25% tříslovin a 10-15% vody. Obsah tuků je v zelené kávě cca 10-20%, více v odrůdách arabiky. Větší část těchto...

Světová produkce kávy

Pěstování kávy se věnuje více než 50 států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Indonésie pěstují až na výjimky...

Jak se dostala káva z Arábie

Pěstování kávy bylo až do konce 18.století převážně výsadou obyvatelů Arabského poloostrova. Pro zdejší pěstitele a obchodníky byla káva velkým zdrojem příjmů. Vývoz zelených zrn kávy byl pod těžkými tresty zakázán a Arabové záměrně znehodnocovali kávová semena varem,...

Jak se rodí káva

Jak se rodí káva

Doslova za každým zrnkem kávy se skrývá pečlivá a mnohdy ruční práce mnoha lidí. Kávovníkové stromky, pěstované ve vlhkých tropech celého světa, dávají ročně ve dvou až třech sklizních okolo tří kilogramů plodů, jejichž barva se postupně mění ze zelené až po tmavě...

Od stánků do kaváren

První evropské kavárny vznikaly v Benátkách v roce 1683, v Paříži v roce 1686, v Londýně v roce 1652. Střední Evropa s kavárenskou velmocí Vídní vděčí za kávu polskému cestovateli Kolszyckému. Roku 1683 turecká vojska dobývala Vídeň. František Kolszycki se tajně...

Jak se dostala káva do Evropy

První tištěné informace o kávě se dostaly do Evropy v cestopisech koncem 16. století. V roce 1615 popisoval italský cestovatel Pietro della Valle horký černý nápoj, který v létě osvěžuje a v zimě zahřívá. Zaznamenal, že nápoj se jmenuje chave a že ho Turci vaří z...

Kde se vzalo slovo káva

Slovo káva je odvozeno z arabského výrazu "qahwah", který znamená "síla" a Arabové jej rovněž používali pro označení vína. Dnes těžko někdo určí, kdy se káva začala pít. Původní konzumace spočívala v pouhém žvýkání kávových zrn - to byl obvyklý způsob,jakým se z...

Handpresso E-Presso – cestovní kávovar přímo pro vás

Jaro k nám letos přichází pomalu, takže si ještě chvíli můžeme vychutnávat příjemně horkou kávu. Pokud hodně cestujete, ať už pracovně, nebo jezdíte na výlety, určitě už jste řešili dilema, kde si dát dobrou kávu. Buď narazíte na stánek s předraženým espressem,...

Hvězda mezi kávovary – to je nová Jura E8

V letošním roce dorazila na trh inovovaná Jura E8. Kávovar, který jsme si oblíbili pro jeho kompaktnost a zároveň špičkovou kávu. Model z roku 2022, který je nyní u nás dostupný, nabízí několik vychytávek, které by vám rozhodně neměly ujít. V čem se že...

Kávovary Dr. Coffee – profesionál nejen do kanceláře

Kávovar pro náročné podniky Dr.Coffee je inovativní společnost, která se zabývá vývojem a výrobou automatických kávovarů na zrnkovou kávu. Kávovary Dr.Coffee jsou velmi vhodné do větších firem, restaurací i čerpacích stanic - nabízí velký výkon a snadnou ovladatelnost...

Proč ceny kávy opět rostou?

V prvních dnech roku 2024 se světovým obchodem s kávou šířila pouze předtucha, protože ceny kávy na celém světě opět rostly. Rozvíjelo se složité drama, které bylo poháněno rozmary měnícího se počasí a globálními tržními silami. Toto drama bylo stejně známé jako...

Moka konvička do každé rodiny!

Pokud milujete kávu tak moc jako já, jistě mi dáte za pravdu - moka konvička u správného kávomilce nesmí chybět.Je to takový malý domácí rituál, díky kterému si vychutnáte nejen vůni čerstvé kávy. Také chuť kávy je každým další použitím konvičky lepší a plnější. Na...

Nárůst cen kávy: Globální ohrožení v důsledku logistických problémů

V současné době čelíme komplikované situaci, která výrazně ovlivňuje dostupnost a ceny kávy po celém světě. Konflikt mezi Palestinou a Izraelem má rozsáhlé důsledky pro logistiku, zejména co se týče přepravy kávy z oblastí Dálného východu, jako jsou Indie a Vietnam....

Sarito – káva s Českými kořeny

Když se rozlila vůně kávy do malé kavárny v srdci Itálie, nešlo o pouhý nápoj, ale o spojení dvou světů. Za touto chutí a oslnivým aroma stojí příběh a rodinná vášeň, která překračuje hranice. Za značkou Sarito se skrývá rodina, jejíž cesta spojila srdce Itálie s...
7

Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti

Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…

zrnková káva sarito
Sarito espresso

Poznejte nás

 Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.

7

Krémové espresso

Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.

Čerstvé kávové boby

Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.