NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Klasifikace kávy existuje pro váš lepší přehled
Většina lidí potřebuje mít k životu vše pečlivě roztřízené a rozdělené do jednotlivých krabiček, škatulek, kolonek nebo jen složek v počítači. Máme pocit, že když je vše rozděleno do odpovídajících "oddělení", umíme se ve věcech lépe orientovat. Tak je to i s kávou:...
Barista – odborník na přípravu kávy
Ve světě existují různé zajímavé profese mezi než rozhodně patří barista. A kdo to vlastně je a čím se zabývá? Barista je především odborníkem na přípravu kávy a nejen to. Barista musí být především dokonalým znalcem kávy, jejích druhů, o jejím pěstování, sklizni, ale...
Kávové karamelky
Pokud máte rádi kávu a chcete návštěvě nebo známým nabídnout drobný dezert, můžete jim přichytat tyto na přípravu jednoduché bonbónky z kávy, kakaa a medu. Budeme potřebovat 300g moučkového cukru, 120g másla, 3 balíčky vanilkového cukru a dále po třech polévkových...
Muži, pozor na nadměrné pití kávy
Výhradně muže si takříkajíc pod lupu vzali odborníci z britské univerzity v Bradfordu a souběžně také výzkumníci v americké Kalifornii. Zjistili, že kromě znečištěného ovzduší a zesíleného záření se na zmenšené plodnosti mužů podepisuje i nadměrná konzumace kávy. Aby...
Kofein I.: Kolik kávy můžeme vypít?
Roku 1820 objevil chemik Friedlieb Ferdinand Runge v kávě alkaloid, který byl později nazván kofein, a popsal jeho účinky na lidský organismus. Vstřebávání kofeinu je poměrně rychlé a maximum koncentrace v krvi dosahuje již během 1-2 hodin po požití. Metabolizuje se v...
Férová káva – znáte Fair Trade?
Plodina jakou je káva nám v dnešní době nepřipadá jako nic výjimečného. Máme jí na výběr nepřeberné množství druhů i cenového rozmezí. Víte však, kdo je na úplném začátku - u kávových bobů - a kolik tito lidé za vlastníma rukama vypěstovanou kávu dostanou zaplaceno?...
Má káva vliv na vznik artritidy?
Ve Spojených státech zkoumali odborníci osmdesát tisíc žen. Všímali si, kolik ženy denně vypíjí kávy, jestli je s kofeinem nebo bez kofeinu, kolik vypijí čaje a jaké je tedy celkové množství kofeinu přijatého do těla. Jedná se o první ucelený výzkum, neboť některé...
Klasické připravované druhy kávy
Asi nejznámější a nejobvykleji připravovanou kávou je espresso. Je to malý šálek silné kávy, který vzniká tak, že je pod tlakem protlačena horká voda skrz porci kávy. Typické složení espressa je 7 g kávy a 30 ml vody. Pokud máte rádi malou, skutečně silnou kávu, je...
Umělci a káva
Káva se dotkla srdce nejednoho umělce. Jedním z největších konzumentů byl Honoré de Balzac (1799-1850). Káva pro něj byla nepostradatelným motorem jeho myšlenek. Ve dnech intenzivní literární činnosti údajně vypil až 60 šálků denně, což za celý jeho život dělalo asi...
Karibská káva
INGREDIENCE: Led nebo ledová tříšť, 2 cl kokosového likéru, 2 cl bílého rumu, šálek silné kávy, 5 cl ananasové šťávy, 5 cl banánové šťávy, trocha grenadiny, cukr, kousky čerstvého ovoce na ozdobení (například ananas, banán, meloun) PŘÃPRAVA: Na začátek namočte okraj...
Pečená kachna v kávové omáčce
INGREDIENCE: 1 kachna, 2 jablka, sůl, pepř, majoránka, 30 g másla, 1/2 litru vody, 500ml uvařené kávy, 180ml smetany PŘÍPRAVA: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Kachnu osolte, opepřete a posypte majoránkou. Naplňte ji čtvrtkami jablek a svažte nití. Potom ji...
Způsoby přípravy kávy
Říká se, že káva by měla být černá jako noc, horká jako vášeň a sladká jako láska. Stala se samozřejmou součástí našeho života, její zarytí příznivci vypijí i několik šálků denně. Aby nám však chutnala, je důležité ji správně připravit. Způsobů existuje hned několik....
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


