NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Férová káva – znáte Fair Trade?
Plodina jakou je káva nám v dnešní době nepřipadá jako nic výjimečného. Máme jí na výběr nepřeberné množství druhů i cenového rozmezí. Víte však, kdo je na úplném začátku - u kávových bobů - a kolik tito lidé za vlastníma rukama vypěstovanou kávu dostanou zaplaceno?...
Má káva vliv na vznik artritidy?
Ve Spojených státech zkoumali odborníci osmdesát tisíc žen. Všímali si, kolik ženy denně vypíjí kávy, jestli je s kofeinem nebo bez kofeinu, kolik vypijí čaje a jaké je tedy celkové množství kofeinu přijatého do těla. Jedná se o první ucelený výzkum, neboť některé...
Klasické připravované druhy kávy
Asi nejznámější a nejobvykleji připravovanou kávou je espresso. Je to malý šálek silné kávy, který vzniká tak, že je pod tlakem protlačena horká voda skrz porci kávy. Typické složení espressa je 7 g kávy a 30 ml vody. Pokud máte rádi malou, skutečně silnou kávu, je...
Umělci a káva
Káva se dotkla srdce nejednoho umělce. Jedním z největších konzumentů byl Honoré de Balzac (1799-1850). Káva pro něj byla nepostradatelným motorem jeho myšlenek. Ve dnech intenzivní literární činnosti údajně vypil až 60 šálků denně, což za celý jeho život dělalo asi...
Karibská káva
INGREDIENCE: Led nebo ledová tříšť, 2 cl kokosového likéru, 2 cl bílého rumu, šálek silné kávy, 5 cl ananasové šťávy, 5 cl banánové šťávy, trocha grenadiny, cukr, kousky čerstvého ovoce na ozdobení (například ananas, banán, meloun) PŘÃPRAVA: Na začátek namočte okraj...
Pečená kachna v kávové omáčce
INGREDIENCE: 1 kachna, 2 jablka, sůl, pepř, majoránka, 30 g másla, 1/2 litru vody, 500ml uvařené kávy, 180ml smetany PŘÍPRAVA: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Kachnu osolte, opepřete a posypte majoránkou. Naplňte ji čtvrtkami jablek a svažte nití. Potom ji...
Způsoby přípravy kávy
Říká se, že káva by měla být černá jako noc, horká jako vášeň a sladká jako láska. Stala se samozřejmou součástí našeho života, její zarytí příznivci vypijí i několik šálků denně. Aby nám však chutnala, je důležité ji správně připravit. Způsobů existuje hned několik....
Roberto Trevisan mluví nejen o kávě
Roberto Trevisan propadl kávě před dvaceti lety. Třináct z nich žije v Česku, kde praží vlastní kávu, a dva roky zastupuje mezinárodní kávovou organizaci SCAE. Za úkol má rozvíjet kávovou kulturu, pod její záštitou se pořádá i mistrovství republiky a světa baristů -...
Jak se vyrábí hnědá kávová zrnka
Zelenou (surovou) kávu nelze použít k přípravě kávových nápojů. První počátky úpravy kávy se přičítají náhodnému přirozenému jevu, kdy kávovníkové keře i s plody podlehly požáru. Charakteristické vlastnosti nádherné aroma, jemnou kávovou vůni a různé odstíny hnědé...
Legendy o vzniku kávy
O poznávání účinků a vlastností kávy se traduje řada legend. Jedna z nich, která se udála kolem roku 850, hovoří o habešském pastevci koz Kaldim, který si povšiml, že jeho zvířata vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z...
Co je to kávovník?
Kávovník je keřem subtropického a tropického podnebného pásma. Je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, především v hornatých krajinách. Vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22 °C. Rod Coffea...
Z jakých látek se kává skládá?
Kávová zrna obsahují desítky organických látek o jejichž fyziologických účincích víme pramálo. Nepražená káva obsahuje cca 5-15% cukrů, 10-15% bílkovin, 20-25% tříslovin a 10-15% vody. Obsah tuků je v zelené kávě cca 10-20%, více v odrůdách arabiky. Větší část těchto...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…
Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.