NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Proč je v kávě kofein
Téměř každá rostlina má pro sebe něco specifického, čím se může bránit. Kaktusy mají ostny a budí tak živočichů, kteří by je chtěli pozřít, respekt. Kopřivy mají listy plné kyseliny, která každého, kdo se jich pokusí dotknout, spálí. Některé rostliny se brání více...
Co je instantní káva?
Instantní káva je pro mnohé velkou neznámou. Z čeho je? A je to skutečně káva? Začátek její výroby je určitě stejný jako u každé jiné kávy. Kávová zrna se sklidí, očistí, usuší, mísí se a praží. Zde ale život klasické kávy končí. Je balena do pytlů nebo dále pomleta a...
Hawajská káva je jedna z nejlepších
Hawajské ostrovy jsou souostrovím 19 korálových a sopečných ostrovů a 118 skla a útesů v Tichém oceánu, na kterém se nachází stát spojených států Hawai. Tyto ostrovy se rozkládají mezi devatenácti a devětadvacíti stupni severní šířky. Káva se pěstuje na všech...
Kopi Luwak, v překladu “cibetková káva”
Tato káva je jistě plná překvapení a její vznik, původ i cena, je vskutku zajímavá. Proč se jí říká "cibetková káva"? Co to je vlastně cibetka? Odkud tato káva pochází? Jak se pěstuje? Jak se sbírá? Čím je káva Kopi Luwak zajímavá? Jednoduše řečeno: bez cibetky by...
Nejznámější druhy kávovníku: arabský a mohutný
Existuje mnoho druhů rostlin kávovníku, známých je něco kolem padesátky, ale nejznámější jsou dva a to kávovník arabský (arabica) a kávovník mohutný (robusta). Kávovník arabský (latinsky coffea arabica) je keřovitá rostlina, která dorůstá výšky do pěti metrů. První...
Mexická káva
Jaké je Mexiko? Je to země úplně odlišná od té naší, je divoká, vášnivá, pikantní. A jaká tedy bude mexická káva? INGREDIENCE pro dvě osoby 6 lžiček mleté kávy, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 2 celé tyčinky skořice, pár kostiček kvalitní čokolády, 1...
Blue Mountain: královna mezi kávami
Lidé jsou tvorové soutěživí a chtějí se neustále v něčem předhánět. Známe nejrychlejší auta, největší drahokam a také nejdražší druhy kávy. Jedna z nejdražších a také nejznámějších káv na světě je Blue Mountain. Za její "vznik" vděčíme guvernérovi Jamajky, který si...
Klasifikace kávy existuje pro váš lepší přehled
Většina lidí potřebuje mít k životu vše pečlivě roztřízené a rozdělené do jednotlivých krabiček, škatulek, kolonek nebo jen složek v počítači. Máme pocit, že když je vše rozděleno do odpovídajících "oddělení", umíme se ve věcech lépe orientovat. Tak je to i s kávou:...
Barista – odborník na přípravu kávy
Ve světě existují různé zajímavé profese mezi než rozhodně patří barista. A kdo to vlastně je a čím se zabývá? Barista je především odborníkem na přípravu kávy a nejen to. Barista musí být především dokonalým znalcem kávy, jejích druhů, o jejím pěstování, sklizni, ale...
Kávové karamelky
Pokud máte rádi kávu a chcete návštěvě nebo známým nabídnout drobný dezert, můžete jim přichytat tyto na přípravu jednoduché bonbónky z kávy, kakaa a medu. Budeme potřebovat 300g moučkového cukru, 120g másla, 3 balíčky vanilkového cukru a dále po třech polévkových...
Muži, pozor na nadměrné pití kávy
Výhradně muže si takříkajíc pod lupu vzali odborníci z britské univerzity v Bradfordu a souběžně také výzkumníci v americké Kalifornii. Zjistili, že kromě znečištěného ovzduší a zesíleného záření se na zmenšené plodnosti mužů podepisuje i nadměrná konzumace kávy. Aby...
Kofein I.: Kolik kávy můžeme vypít?
Roku 1820 objevil chemik Friedlieb Ferdinand Runge v kávě alkaloid, který byl později nazván kofein, a popsal jeho účinky na lidský organismus. Vstřebávání kofeinu je poměrně rychlé a maximum koncentrace v krvi dosahuje již během 1-2 hodin po požití. Metabolizuje se v...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…
Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.