NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Letní kávové osvěžení
V létě pro mnoho lidí káva nepřipadá v úvahu. Je horko, na teplé nápoje není ani pomyšlení. Co takhle vyrobit kávu, která bude krásně studená a osvěžující? Nabízí se recept na kávovou ledovou tříšť. Postup přípravy je poměrně jednoduchý a základ, tedy"kávový led"...
Melta a cikorka: za války jedinná volba, dnes káva pro zdraví
Okamžik, kdy se otevřely hranice a tím i možnost konkurence a volného trhu, znamenal pro české zákazníky obrovskou změnu, a to možnost vybrat si. Na pultech obchodů se začaly objevovat zahraniční výrobky, zahraniční značky alkoholu, cukrovinek, čaje a kávy. Náhražky...
Je v těhotenství kofein škodlivý?
Spousta žen se v těhotenství musí zříkat spousty svých neřestí a zvyků. Patří mezi ně pití alkoholu, kouření a pohybování se v zakouřených místnostech, povozování adrenalinových a pro plod nebezpečných sportů a v neposlední řadě také konzumace kávy ajiných nápojů,...
Kávové cookies
Znáte tyto chutné sušenky, které k nám přišly z USA? Jejich příprava není náročná a mohou je s vámi připravit třeba děti. Jejich výhodou je to, že pokud je uzavřete do nějaké plechové nádoby nebo sklenice vydrží poměně dlouhou dobu čerstvé. Kávové sušenky s kousky...
Jak si upražit vlastní kávu?
Před desítkami let zpátky nebyla na stáncích káva běžně k dostání. Až s postupem industrializace se káva začala hromadně praživ v pražírnách, potom se začala v továrnách mlít a nakonec vznikla káva instantní, která bohužel to pravé z kávy ztrácí. Málokdo však ví, že...
Proč je v kávě kofein
Téměř každá rostlina má pro sebe něco specifického, čím se může bránit. Kaktusy mají ostny a budí tak živočichů, kteří by je chtěli pozřít, respekt. Kopřivy mají listy plné kyseliny, která každého, kdo se jich pokusí dotknout, spálí. Některé rostliny se brání více...
Co je instantní káva?
Instantní káva je pro mnohé velkou neznámou. Z čeho je? A je to skutečně káva? Začátek její výroby je určitě stejný jako u každé jiné kávy. Kávová zrna se sklidí, očistí, usuší, mísí se a praží. Zde ale život klasické kávy končí. Je balena do pytlů nebo dále pomleta a...
Hawajská káva je jedna z nejlepších
Hawajské ostrovy jsou souostrovím 19 korálových a sopečných ostrovů a 118 skla a útesů v Tichém oceánu, na kterém se nachází stát spojených států Hawai. Tyto ostrovy se rozkládají mezi devatenácti a devětadvacíti stupni severní šířky. Káva se pěstuje na všech...
Kopi Luwak, v překladu “cibetková káva”
Tato káva je jistě plná překvapení a její vznik, původ i cena, je vskutku zajímavá. Proč se jí říká "cibetková káva"? Co to je vlastně cibetka? Odkud tato káva pochází? Jak se pěstuje? Jak se sbírá? Čím je káva Kopi Luwak zajímavá? Jednoduše řečeno: bez cibetky by...
Nejznámější druhy kávovníku: arabský a mohutný
Existuje mnoho druhů rostlin kávovníku, známých je něco kolem padesátky, ale nejznámější jsou dva a to kávovník arabský (arabica) a kávovník mohutný (robusta). Kávovník arabský (latinsky coffea arabica) je keřovitá rostlina, která dorůstá výšky do pěti metrů. První...
Mexická káva
Jaké je Mexiko? Je to země úplně odlišná od té naší, je divoká, vášnivá, pikantní. A jaká tedy bude mexická káva? INGREDIENCE pro dvě osoby 6 lžiček mleté kávy, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 2 celé tyčinky skořice, pár kostiček kvalitní čokolády, 1...
Blue Mountain: královna mezi kávami
Lidé jsou tvorové soutěživí a chtějí se neustále v něčem předhánět. Známe nejrychlejší auta, největší drahokam a také nejdražší druhy kávy. Jedna z nejdražších a také nejznámějších káv na světě je Blue Mountain. Za její "vznik" vděčíme guvernérovi Jamajky, který si...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…



Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.


