Hawajské ostrovy jsou souostrovím 19 korálových a sopečných ostrovů a 118 skla a útesů v Tichém oceánu, na kterém se nachází stát spojených států Hawai. Tyto ostrovy se rozkládají mezi devatenácti a devětadvacíti stupni severní šířky.

Káva se pěstuje na všech Hawajských ostrovech, největší plochu zabírají kávové plantáže na ostrově Kauai. Většina farem, které kávu pěstují, se nezabývají zpracováním kávových bobů a prodávají je na tržištích čerstvě natrhané. Stále více zemědělců přechází od pěstování jiných plodin ke kávě, roste počet pěstitelů kávy, kteří se zabývají rovněž zpracováním.

nezrale_kavove_bobule_kona_coffee.jpg

Vulkanická půda na ostrovech, vyvážený poměr srážek i slunečního záření, tropické, mírně vlhké klima jsou ideální pro pěstování kávy. Pravidelná odpolední oblačnost navíc zastiňuje kávovníky před prudkým spalujícím sluncem. Výsledný efekt je skoro dokonalý. Zrnka mají souměrnou velikost, jsou hezká a lesklá na pohled a mají hezčí tvar než jiná kávová zrna. Mají modrozelenou barvu, ta skladováním žloutne.

Nejznámější pěstitelská oblast se nazývá Kona. Má asi 90 kilometrů čtverečních a pouze káva pěstovaná v této oblasti , která projde skutečně důkladnými a náročnými testy kvality, je pak prodávána jako káva Kona Kai. Ostatní káva se nazývá Hawaiian caffee.

Znak kona kai kávy Havajská káva

Kvalita kávy Kona Kai je jedna z nejvyšších na světě. Díky dokonalým klimatickým podmínkám má káva jedinečné velmi jemné aroma, vynikající měkkou plnou chuť a decentní kyselost. Někteří odborníci tvrdí, že cítí v kávě oříškový nebo skořicový nádech.

Pravá zrna Kona se dají velice těžko sehnat a taky tomu odpovídá jejich cena. Většina kávových zrn s nápisem Kona jsou napodobeniny a obsahují pravé hawajské kávy sotva pět procent.

Zabalená kona káva