Instantní káva je pro mnohé velkou neznámou. Z čeho je? A je to skutečně káva? Začátek její výroby je určitě stejný jako u každé jiné kávy. Kávová zrna se sklidí, očistí, usuší, mísí se a praží. Zde ale život klasické kávy končí. Je balena do pytlů nebo dále pomleta a balena do sáčků jako mletá káva, na kterou jste v obchodech zvyklí. Výroba instantní kávy je však o něco složitější.

Následuje proces, při kterém se uvaří káva a z ní je potřeba nějakým způsobem vyrobit kávový extrakt. Ten se vyrábí odpařením, tedy usušením vody z kávového nápoje tak, aby zároveň bylo co nejvíce zachováno aroma. Existují dvě metody sušení.

Sušení mrazem. Tato metoda funguje na známem chemickém principu sublimace. Kávový koncentrát se zmrazí na teplotu asi -40 stupňů Celsia, což způsobí, že z vody, která dosud byla v kapalném stavu, se stanou malé ledové krystalky. Sublimací se led „odpaří“ z krystalků kávového koncentrátu a zbyde kávový extrakt. Tato metoda zpracování je náročnější, je však zachováno aroma kávy a extrakt tvoří typické mal granulky.

Sušení sprejováním. Nutnou součástí této metody je sušící věž. Do té je vháněn kávový koncentrát spolu s horkým vzduchem. Horký vzduch způsobí, že se voda vypaří a na dně věže zůstává hotový kávový extrakt. Hotová káva je jemnější, lépe se rozpouští, lépe vypadá a zároveň je její výroba rychlejší a méně nákladná než mrazicí metodou.

Podle metod sušení však nemůžeme rozlišit jednotlivé kategorie kávy. Záleží na výchozím typu kávovníku a na kvalitě zpracování. Na stůl tak může přijít jak obyčejná káva nevýrazné chuti, tak káva, která bude vyvážená a bude lahodit všem smyslům. Důležitý však je fakt, že i instantní káva je cenná a vhodná i pro znalce a milovníky kávy.