Možná se to nezdá, ale káva, ač velice výrazný chuťový prvek, lze použít téměř do jakéhokoliv receptu. Každý moučník nebo i koktejl lze upravit tak, že výsledek je lahodný a… kávový. Příkladem je kávové mojito. Klasické mojito je nápoj, jehož základem je máta a bílý rum. Pokud však alkohol nahradíte silnou kávou, vznikne chuťově velice zajímavý nealkoholický koktejl.
INGREDIENCE:
1 limetka popřípadě obyčejný citron, třtinový cukr, drcený led, šálek silné kávy, několik lístků máty
POSTUP:
Šálek s kávou necháte vychladnout. Do vysoké sklenice z esilného skla vložíte mátu, na plátky nakrájenou limetku a cukr a vše důkladně promícháte. Je důležité, z limetky dostat co nejvíce šťávy, takže je celou směs dobré pořádně vymačkat. Pokud nemáte rádi citronové slupky nebo vás jednoduše v nápoji obtěžují, stačí vymačkanou štávu přelít do jiné sklenice, přidat drcený led a celou směs přelít kávou. Koktejl je nejlépe zdobit lístkem máty, jahodou a okraje skleničky bílým cukrem.