Stejně jako výrobci automobilů nebo mobilních telefonů, tak i výrobci kávy a kávovarů se stále snaží své zákazníky oslnit nějakými novinkami. Mezi ně patří i kávové kapsle. Ač nejsou příliš známé, milovníci kvalitního espressa a lahodné kávy by se měli o tento systém zajímat. Jedná se totiž o revoluční vynález, který dovolí doma přípravit dokonalé presso a zároveň si moci vybrat každý den jiný druh kávy.
Systém však není až tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Existují dva základní typy kávových kapslí. Buď jsou to jakési kávové sáčky, připomínající sáčky čajové nebo se jedná o zjednodušeně řečeno plastové kelímky, které svým tvarem připomínají porcovanou smetanu do kávy. Ale postupně.
Porcovaná nebo balená káva nazývá anglickým výrazem „pod“, což v překladu znamená tobolka nebo kapsle. V tomto systému je každá porce balena zvlášť s přesnou váhou kávy určenou na lahodné presso, což je zhruba 7 gramů. Každý pod, pokud se jedná o „sáčkovou verzi“ je většinou ještě balen každý zvlášť v ochranné atmosféře.
Výhody a nevýhody
Každá novinka vždy projde důkladným zkoumáním a kritice prvních uživatelů. Tak jako cokoliv na světě i pod systém má své klady a zápory a je na každém, jestli se rozhodne pro nebo ne.
Největší výhodou je jistě možnost volby. Můžete mít doma nekonečné množství druhů kávy od těch nejběžnějších až po ty „sváteční“ a každý den si vybrat tu, na kterou právě máte chuť. Káva neztratí své aroma, má stále dokonalou chuť a vydrží skutečně dlouho. A milovníky kávy, kteří vás navštíví, možností výběru jistě oslníte.
Dalším velkým plus pro tento systém je čistota výroby kávy. Pod zasunete do kávovaru a po tom, co z něj stroj vyrobí vaši čerstvou voňavou kávu, jednoduše použitý pod vysunete. Žádný odpad z použité kávy, žádná kávová zrníčka všude kolem.
Žádná faktická nevýhoda tohoto systému asi není, jediné, na co si musí dát uživatel pozor, je výrobce kávových podů. Některé jsou nekvalitnězpracované, káva je příliš hrubě namletá a voda, která pře pod proteče, z něj nedostane ani zdaleka to, co by měla. Výsledkem pak není luxusní šálek kávy, ale slabý kávový odvar.