V našich končinách, myšleno v České republice, je espressem nazýváno všelicos. V podstatě jakákoliv káva z kávovaru, která je bez mléka, takže jakýsi kávový vývar, je nzýván „presso“. Málokdo však ví, že výroba skutečného espressa, tak jak ho stanovila evropská kávová asociace, má spoustu pravidel, které je nutné dodržovat. Tak jako dokonalá modelka by měla mít míry 90-60-90, tak i dokonalé a pravé espresso má své míry.
Na začátek je nutno ujasnit, co je vlastně espresso. Dle normy evropské kávové asociace je espresso kávová emulze o objemu cca 30ml. Neexistuje žádné malé espresso. Nic takového. Espresso je pouze jedno.
Míry pravého espressa jsou následovné: 7-20-90-9-25. Pokud budete tyto zásady přesně dodržovat připravíte prvotřídní, kvalitní, lahodný a zdravotně nezávadný šálek kávy. První parametr je množství kávy. Na jeden šálek espressa patří 7 gramů mleté kávy. Ideálně by se mělo espresso připravovat v pákovém kávovaru. Do zásobníku v páce tedy přesypeme naměřené množství kávy a rovnoměrně rozprostřeme. Následuje umáčknutí speciálním předmětem (tamperem). Pro představu vypadájako velké poštovní kulaté razítko a měli byste vyvinout tlak asi 20 kilogramů. Teplota vody, která proteče přes kávu, by měla být 90 stupňů celsia, tlak vody potom 9 barů. Celý proces by měl trvat asi 25 sekund. To je doba, za kterou se z kávy dostanou všechny potřebné látky, ale zároveň se ještě nezačnou uvolňovat látky škodlivé. Výsledkem je presso s ideálními mírami.