Díky Vašim reakcím k předešlému článku, jsme se dověděli, že Petra Veselá opravu už spustila svůj nový projekt. Bohužel jsme ji chytili na letišti před odletem na školení do pražírny kávy a tak nám stihla odpovědět jen na několik otázek.
Co Vás Petro vedlo k tomu otevřít školu pro baristy ?
Byla to spíše shoda náhod. Sama jsem už školení o kávě dělala, ale pak jsem poznala jednoho člověka který je pro kávu stejně zapálený jako já a byl projekt na světě.
Je to někdo z oboru ?
Ano je to člověk který se kávě a podnikání v tomto oboru již nějakou dobu věnuje.
Kdo to tedy je ?
Podívejte se na naše stránky. (smích)
Dobře podívám se. Myslíte si že se v ČR vyplatí provozovat druhá škola kávy ?
Ale já neprovozuji školu kávy, ale školu baristy a to je rozdíl.
A v čem je tedy ten rozdíl ?
Je to prostě škola pro všechny co se chtějí stát specialistou v přípravě kávy (baristou). Naše lekce obsahují historii kávy, přípravu kávy, mletí, údržbu kávovaru, latte art, míchané nápoje z kávy a také speciální lekci pro vedoucí managery kaváren. Je toho mnohem víc ale to se opravu podívejte k nám na web.
Už jsem se díval, a všiml jsem si že tam máte také fórum. Co si od tohoto fóra slibujete?
Hlavně komunikaci s lidmi co se zajímají o kávu. Nevěřil by jste kolik lidí se dnes o kávu zajímá. Hledají návody jak připravit správné espresso a někteří se doma pokoušejí i o latte art.
Ve fóru si pak mohou vyměňovat zkušenosti přidávat fotky a nebo videa svých pokusů.
Budete pořádat taky soutěže jako škola kávy ?
Ne o tomto jsme zatím neuvažovali. Zatím máme dost starostí se školou. Chceme ji dělat trošku jinak a tak nám příprava dala dost zabrat.
Co to znamená konkrétně dělat ji jinak ?
Nezlobte se ale jsem už v letadle a budeme startovat budu muset končit .(smích)
No dobrá musíme si nechat něco na příště chápu. Děkuji a přeji příjemný let.
Prosím nashledanou
Petra Veselá nám slíbila že jak se vrátí, prozradí nám o škole více. Z webu Školabaristy se můžeme dočíst že škola má tři základní lekce Coffee specialist, Latte art specialist a Coffee drinks specialist. K těmto lekcím jsou již vypsány termíny školení a některé jsou už dokonce zaplněné. Nezbývá než popřát aby škola prosperovala a pomohla naučit zájemce jak připravovat správně espresso a další nápoje z kávy.
Ona tady je nejaka prvni skola kavy?:) Petre samozrejme preju hodne zdaru na nelehkem poli …
Slečna Petra je zřejmě moc vtipná dívka…
Myslím že nejenom vtipná ale i chytrá. Hlavně je poznat že káva ji opravdu baví.
Jen je škoda že cena je o 100% vyšší než „original“ škola kávy.
Sice nevím která je „original“ ale pokud srovnáváte se školou Roberta tak ten snížil ceny nedávno o 50%. Konečně se ukazuje že konkurence je užitečná pro koncového zákazníka . Přece jen je sl.Veselá dvojnásobný mistr kávy a tak záleží na každém pro koho se rozhodne
Znamená to, že jsou semináře ve škole kávy zlevněné na cca 1200kč? Tak to je super, i když nevím proč zlevňoval, když už byl i tak výrazně levnější.
Bože, opravte si ty chyby v tom článku.
.. otázka co si z levnejší školy kávy odneseš, když mu je rozumět jen každé druhé slovo . . .
Zdravím…. u Roberta „Škola kávy“ jsem dělal oba dva kurzy – Od keře k espresu a Latte art a musím říct že to bylo opravdu super…i přes jeho lámavou češtinu je to opravdu kvalitní kurz ikdyž nemám srovnání se „Školou baristy“ jelikož ostatní kolegové z kaváren z mého okolí jsou školeni práve od Roberta…nyní se chystám na kurz pořádaný v Itálii který bude též rozhodně zajímavý.Jinak oběma přeji hodně úspěchu.
Hezký den všem kolem kávy,
rád bych natrefil na nějakého odborníka nebo radu, která mě pomůže udělat si obrázek o prodejcích, nebo kde nalézt kontakt na koupi opravdové certifikované kávy jako Jam. Blue Mountain nebo Kopi Luwak… Naletěl jsem při koupi přes internet a už nechci tuto zkušenost opakovat. Kde prosím koupím opravdu Jamajskou a Kopi Luwak kávu?
Děkuji moc,
Daniel Novák.
Káva doma
Dobrý den, rád bych se zeptal zda má někdo konkrétní zkušenost s nějakými kurzy přípravy kávy – já mám pocit že všichni jen kurzy pořádají. Rád si ivařím kávu doma. Osobně jsem měl možnost doma vyzkoušet tři stroje na pressa. Cenová relace od 18 tis. do 45. Káva se zásadně nelyšila. Dražší přístroj spíš nabízel výrobu vícero druhů káv než vyšší kvalitu. Porovnával jsem i s profi přístrojem v kavárně, který si nikdo ani domu pořídit nemůžeme. Ani ne tak kvůli ceně, ale kvůli té šílené strojovně 🙂 Pokud vynechám blbosti, které se v našich kavárnách dějí v podobbě používání perlivé vody aby káva měla více pěny jako v Itálii a další podovdy, tak kvalitativní rozdíl nebyl až o tolik procent vyšší. Neboli pokud si doma přístroj dobře vyladíte (mlýnek, teplota atd.) tak se dá dosáhnout velmi dobrého výsledku. Co ovšem udávalo doboru chuť kávy byla právě samotná káva. Ono totiž dát 50 Kč (samozřejmě i více) v kavárně za šálek není tak hrozné, jako stát v obchodě před pytlíkem z kávou za 600 Kč a více . Pak couvnete a šáhnete po levné a tudíž ne dobré kávě. Prostě to chce hledat co komu z Vás chutná. K tomuto zjištění jsem došel já a pak i v domácích podmínkách dosáhl dobré kávy.
Doporučujeme http://www.skolabaristy.cz ohlasy na kurzy najdete na jejich Facebook strankach