Pro někoho je Angola pouze země, která se nachází někde v Africe. Pro jiné je to ale kávový ráj. Pěstuje se zde totiž jedna z nejkvalitnější robusty na celém světě.
Angolská republika se rozkládá v jihozápadní části afrického kontinentu. Její území vyplňuje převážně vysočina a náhorní plošina. Hlavními plodinami jsou káva, obiloviny, ovoce a zelenina, cukrová třtina, sisal, bavlna, maniok a tabák. Hlavním městem je Luanda, která je zároveň také obchodním kávovým centrem a přístavem. Asi devětaosmdesát procent veškeré kávy, kterou Angolané vypěstují, je robusta, arabica tvoří asi jen 2% produkce.
Kávu místní nejčastěji zpracovávají suchým způsobem. Angolská robusta má nahnědlou barvu, drobná až středně velká zrna kulatého tvaru s výraznou ostrostí v šálku.
Produkční oblasti robusty: Cazengo, Ancoge, Ambriz, Cabinada, Libolo, Ambiom a Novo-Redono.
Produkční oblasti arabiky: Ganda, Andala, Santa Colomba, Gabela, Norton de Matos, Nova Lisboa a Silva Porto
Klasifikace kávovníkových zrn podle jejich velikosti: grado (large), medio (medium) , muido (small), corrente (zbytek)
No jo, velice rad bych ochutnal pitelnou robustu, ale je velky problem takovou kavu vubec sehnat…takze zatim porad zustava Robusta = velke NE
Jardo někdy Vám dovezu jednu ochutnat a myslím že se budete dost divit 🙂
Super, myslim ze za oba Jardy se budeme moc tesit…:)