NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Nejnovější kávové články na našem webu. Prohlédněte si nejmodernější kávovary, nové mlýnky nebo značky kávových zrn…
Káva a mleté maso? Skvělá kombinace
Karbanátky a různé smažené pochoutky jsou v české kuchyni běžnou záležitostí. Někdy se masová směs obohatí sýrem, jindy se přidá paprika nebo osmažené kousíčky slaniny. Téměř každá domácnost má svou speciální ingredienci, kterou do karbanátků přidává. V našem receptu...
TEST KAVÁREN: e-Finance Café
Dnešní testovanou kavárnou byla e-Finance Café ve Vachově ulici kousek od Malinovského náměstí v Brně. Kolem šesté hodiny odpoledne v ní bylo téměř plno. Zřejmě proto byla kvalita kávy mizerná a čekací doba nepříjemně dlouhá. Kavárna lákala na právě probíhající kávový...
Mistrem kávy 2008 je Brňan Michal Kocman
V nelítostném boji na kávovém poli se přibižně před týdnem utkali baristé v Praze. Bojovali o titul Mistr kávy pro rok 2008. Všechny nakonec porazil nováček Michal Kocman z Brna. Ve škole baristů, kde se ucházejí o titul Mistra kávy musí připravit a naservírovat...
Největší cappucino vyrobili baristé v Česku
Čtyřicet baristů z celé České republiky se nedávno sjelo v Praze, aby se zde pokusili vyrobit největší cappucino na světě. Ačkoliv pro překonání rekordu museli splnit několik přísných podmínek, dílo se nakonec podařilo. Speciálně vyrobený obrovský šálek naplnilo 1050...
TEST KAVÁREN: Kavárna Alfa
Po kratší odmlce obnovujeme pravidelný páteční test kaváren. Naším dnešním cílem byla ještě mladá Kavárna Alfa v Poštovské ulici v Brně. Funguje teprve měsíc, příjemně nás však překvapila profesionální obsluha, vkusný interiér i lahodná káva. Maličká kavárna má v...
Brněnský kavárník vedl podnik ve Vídni
Jedním z významých brněnských kavárníků byl i rodák z brněnských Obřan Karel Brichta. Kavárenskému umění se naučil ve Vídni, kde dokonce rok samostatně vedl kavárnu. Po návratu do Brna měl pak ideální podmínky pro to získat nějakou vlastní kavárničku, káva u něj...
Sušenkový dort s kávovou šlehačkou
Mascarpone je jemný čerstvý sýr, který se vyrábí ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňování syrovátky. Pochází z Itálie a používá se jako přísada do dezertů a dortů. Jak z něj vyrobit dort s kávovou šlehačkou navrch se dozvíte v následujícím receptu. Dokonce...
Latte Art Jam poprvé v Brně
Včera večer se setkali v Shunakashi city baru v Roosveltově ulici v Brně příznivci latte artu. Baristé, tedy specialisté na přípravu kávy soutěžili v tom, kdo z nich vytvoří z mléčné pěny na cappuccinu originálnější a dokonalejší obrázek. Mohli jsme vidět obrazce jako...
Vepřová panenka s kávovou omáčkou
Káva a její nezaměnitelné aroma se začíná kromě sladkých pokrmů prosazovat v kulinářském umění i v kombinaci s masem. Nejen s kuřecím, například jako dochucení barbeque omáčky, ale také jako lahodná a jemná kávová omáčka. INGREDIENCE: 1 vepřová panenka 3 lžíce...
Tomanova kavárna lákala i skvělými zákusky
I druhé největší město České republiky, Brno, mělo v minulosti několik velice slavných a oblíbených kaváren. Například Tomanovu kavárnu si na náměstí Svobody založil Emanuel Toman. Zkušenosti nasbíral v Budapešti a také ve Vídni. O Emanuelu Tomanovi se začalo v Brně...
Kávové košíčky pro speciální návštěvu
Pokud budete chtít pohostit nedělní návštěvu speciálním cukrovím, připravte jim lahodné košíčky s kávovou nálpní, polité čokoládou a ozdobené ořechy. Dezert se však hodí opravdu pro speciální návštěvu, protože je musíte začít připravovat minimálně den předem. Nesmíte...
S tekutou instatní kávou přichází Tchibo
S novinkou na českém trhu přišla před několika týdny společnost Tchibo. Výrobek s názvou Tchibo Exclusive Fluid je první koncentrovaná tekutá káva, která ale v sobě uchovává plné aroma pražené kávy. Po zalití navíc vytvoří na instantní kávu bohatou pěnu. Firma Tchibo...
Nejlepší káva je krémová a vyvážené chuti
Ať už pijete svůj oblíbený šálek kávy jednou za den, nebo klidně pětkrát, určitě vám záleží na tom, aby káva byla chutná a kvalitní. Bohužel, co jsem tak zjistila, tak hodně lidí se spíš kouká na cenu kávy. A pak už je nezajímá, jak byla předtím zpracovaná a jestli jsou zrna kvalitní…
Poznejte nás
Náš tým tvoří lidé, kteří milují kávu a vše co k ní patří.
Zabýváme se i vzděláváním veřejnosti. Škola Baristy je první specializovanou školou pro baristy v Česku, fungující od roku 2007. Učíme nejen teorii ze světa kávy, ale také správné nastavování mlýnků, šlehání mléka či latte art.
Krémové espresso
Milujeme kávu, ale víme odkud se tu vzala? Jaké jsou druhy kávy? A k čemu všemu se dřív používala? Mám tu pro vás krátký článek s netypickými zajímavostmi, které na náš oblíbený nápoj vrhnou nové světlo. Jste zvědaví? Vezměte si svůj oblíbený šálek kávy, pohodlně se usaďte a směle do čtení.
Čerstvé kávové boby
Při samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy.