make_a_coffee.jpg

V nelítostném boji na kávovém poli se přibižně před týdnem utkali baristé v Praze. Bojovali o titul Mistr kávy pro rok 2008. Všechny nakonec porazil nováček Michal Kocman z Brna.

Ve škole baristů, kde se ucházejí o titul Mistra kávy musí připravit a naservírovat sedmičlenné porotě během patnácti minut 4 stejná espressa, 4 stejná cappucina a 4 stejné volné nápoje.

Pokud barista nestihne nápoje porotě naservírovat během časového limitu, dostává za každou sekundu jeden trestný bod. Ty se mu potom odečtou od výsledného hodnocení. Pokud barista překročí časový limit o více než minutu, je diskvalifikován.

Barista si musí správně nastavit například mlýnek, protože hrubost namleté kávy je pro její vyslednou chuť klíčová.

Letošního Mistra kávy se v Praze účastnil například už ostřílený barista František Roháček. Toho však přemohla nervozita. Tak moc se mu třásly ruce, že téměř rozlil jedno espresso. To ho zdrželo natolik, že nestihl časový limit.
Loni byl přitom druhý.

Všechny nakonec porazil nováček v soutěži, vyučený kuchař-číšník Michal Kocman z Brna. Jako volný nápoj připravil krátké espresso, na které naléval směs svařeného mléka s oříšky, medem a kořením.

Přečtěte si také:

Mistr kávy 2007

Barista – odborník na přípravu kávy

Škola kávy – škola baristy