velky_salek.jpg

Čtyřicet baristů z celé České republiky se nedávno sjelo v Praze, aby se zde pokusili vyrobit největší cappucino na světě. Ačkoliv pro překonání rekordu museli splnit několik přísných podmínek, dílo se nakonec podařilo. Speciálně vyrobený obrovský šálek naplnilo 1050 litrů nápoje.

Pravidla zněla jasně: baristé museli připravit obří cappucino tak, aby svou kvalitou přípravy a konečné chuti odpovídalo kvalitě naprosto běžného cappucina. Nejdůležitější bylo to, aby teplota nápoje neklesla pod pětapadesát stupňů Celsia (ačkoliv běžné cappucino má mít minimálně sedmdesát stupňů).

Příprava navíc musela být naprosto dokonalá, například jako na soutěžích profesionálních baristů. Páka kávovaru musela být vždy čistá, káva pečlivě ulisovaná, extrakce kávy musela trvat správných třicet sekund a po každém napěnění mléka musel barista trysku pečlivě očistit.

Speciální šálek vyrobený pro překonání rekordu měl průměr dva metry, vysoký byl 1,3 metru. Baristé do něj nejprve nalili pět tisíc lahodných espress a následně přidali správně napěněných osmsetpadesát litrů mléka.

Vytvoření gigantického cappucina trvalo sto pět minut, ale stálo to za to. Baristům se podařilo vytvořit český rekord.

Speciální šálek využili baristé ještě jednou. Den na to se totiž osmdesát světových baristů z deseti zemích světa pokoušelo překonat doposud největší světové cappucino. Za tři a třičtvrtě hodiny vyrobili nápoj o objemu 2009 litrů. Spotřebovali na to deset tisíc espress a 1709 litrů mléka. Výroba největšího cappucina na světě přišla na dvě stě tisíc korun.

Tím překonali sedm let starý rekord dvojice italů Ettore Diana a Luca Braguti. Jejich cappucino bylo velké 1250 litrů.