Všechny články

Kofein I.: Kolik kávy můžeme vypít?

Kofein I.: Kolik kávy můžeme vypít?

Roku 1820 objevil chemik Friedlieb Ferdinand Runge v kávě alkaloid, který byl později nazván kofein, a popsal jeho účinky na lidský organismus. Vstřebávání kofeinu je poměrně rychlé a maximum koncentrace v krvi dosahuje již během 1-2 hodin po požití. Metabolizuje se v...

Férová káva – znáte Fair Trade?

Plodina jakou je káva nám v dnešní době nepřipadá jako nic výjimečného. Máme jí na výběr nepřeberné množství druhů i cenového rozmezí. Víte však, kdo je na úplném začátku - u kávových bobů - a kolik tito lidé za vlastníma rukama vypěstovanou kávu dostanou zaplaceno?...

Má káva vliv na vznik artritidy?

Ve Spojených státech zkoumali odborníci osmdesát tisíc žen. Všímali si, kolik ženy denně vypíjí kávy, jestli je s kofeinem nebo bez kofeinu, kolik vypijí čaje a jaké je tedy celkové množství kofeinu přijatého do těla. Jedná se o první ucelený výzkum, neboť některé...

Klasické připravované druhy kávy

Asi nejznámější a nejobvykleji připravovanou kávou je espresso. Je to malý šálek silné kávy, který vzniká tak, že je pod tlakem protlačena horká voda skrz porci kávy. Typické složení espressa je 7 g kávy a 30 ml vody. Pokud máte rádi malou, skutečně silnou kávu, je...

Umělci a káva

Káva se dotkla srdce nejednoho umělce. Jedním z největších konzumentů byl Honoré de Balzac (1799-1850). Káva pro něj byla nepostradatelným motorem jeho myšlenek. Ve dnech intenzivní literární činnosti údajně vypil až 60 šálků denně, což za celý jeho život dělalo asi...

Karibská káva

Karibská káva

INGREDIENCE: Led nebo ledová tříšť, 2 cl kokosového likéru, 2 cl bílého rumu, šálek silné kávy, 5 cl ananasové šťávy, 5 cl banánové šťávy, trocha grenadiny, cukr, kousky čerstvého ovoce na ozdobení (například ananas, banán, meloun) PŘÍPRAVA: Na začátek namočte okraj...

Pečená kachna v kávové omáčce

INGREDIENCE: 1 kachna, 2 jablka, sůl, pepř, majoránka, 30 g másla, 1/2 litru vody, 500ml uvařené kávy, 180ml smetany PŘÍPRAVA: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Kachnu osolte, opepřete a posypte majoránkou. Naplňte ji čtvrtkami jablek a svažte nití. Potom ji...

Způsoby přípravy kávy

Říká se, že káva by měla být černá jako noc, horká jako vášeň a sladká jako láska. Stala se samozřejmou součástí našeho života, její zarytí příznivci vypijí i několik šálků denně. Aby nám však chutnala, je důležité ji správně připravit. Způsobů existuje hned několik....

Roberto Trevisan mluví nejen o kávě

Roberto Trevisan propadl kávě před dvaceti lety. Třináct z nich žije v Česku, kde praží vlastní kávu, a dva roky zastupuje mezinárodní kávovou organizaci SCAE. Za úkol má rozvíjet kávovou kulturu, pod její záštitou se pořádá i mistrovství republiky a světa baristů -...

Jak se vyrábí hnědá kávová zrnka

Jak se vyrábí hnědá kávová zrnka

Zelenou (surovou) kávu nelze použít k přípravě kávových nápojů. První počátky úpravy kávy se přičítají náhodnému přirozenému jevu, kdy kávovníkové keře i s plody podlehly požáru. Charakteristické vlastnosti nádherné aroma, jemnou kávovou vůni a různé odstíny hnědé...

Legendy o vzniku kávy

O poznávání účinků a vlastností kávy se traduje řada legend. Jedna z nich, která se udála kolem roku 850, hovoří o habešském pastevci koz Kaldim, který si povšiml, že jeho zvířata vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z...

Co je to kávovník?

Co je to kávovník?

Kávovník je keřem subtropického a tropického podnebného pásma. Je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, především v hornatých krajinách. Vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22 °C. Rod Coffea...

Navštivte nás

Otevírací doba

Po – Pá
7:30 – 16:00

Prodejna

Po – Pá
9:00 – 17:30

Kontakty

Telefon

+ 420 775 266 835

+ 420 541 249 138

Mail

info@attacktrade.cz

Adresa

Attacktrade spol. s r.o.
Masarykova 118
Modřice 664 42