muffins.jpg

Za dlouhých zimních večerů každé návštěvě přijde vhod šálek horkého kakaa nebo kávy. Ale co k tomu, aby návštěva nebyla o hladu? Zasytí, ale i chuťovým buňkám zalahodí voňavé kávové dortíčky zvané muffins. Zvládne je téměř každý a nepotřebujete ani speciální formu na muffiny. Stačí v papírnictví koupit papírové košíčky, poslouží stejně dobře.

 

 

 

 

INGREDIENCE:

Těsto:

125ml horké vody
2 větší kávové lžičky instantní kávy
125g másla
150g cukru krupice
1 šáček vanilkového cukru
20g kakaa
2 vejce
175g hladké mouky
2 zarovnané lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžíce mléka

Poleva:
100 g moučkového cukru
půl kávové lžičky instantní kávy
2 lžíce horké vody
čokoládová poleva nebo vločky na dozdoben

 

POSTUP:

Na těsto budeme potřebovat vychlazenou kávu, kterou připravíme z vařící vody a dvou větších kávových lžiček instantní kávy. Hotovou kávu necháme vychladit v lednici.

Pomocí ručního šlehače vyšleháme povolené máslo do pěny a postupně k němu přidáme cukr, vanilkový cukr a šleháme, dokud se cukr do hmoty nezapracuje. Postupně pak přidáváme vejce, které do hmoty důkladně po jednom zašleháváme.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Prosijeme ji, aby ve směsi nebyly hrudky a poté rovněž zašleháme do vzniklé hmoty. Nakonec přidáme mléko a kávu.

Těsto vystačí na dvanáct muffinů. Můžeme jej nalít do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na muffiny nebo zdvojených papírových košíčků větší velikosti, které před nalitím těsta vyskládáme na plech.

Muffiny pečeme v předem vyhřáté troubě asi dvacet minut.

Po upečení polijeme dortíčky směsí hotové instatní kávy a moučkového cukru. Můžeme dozdobit čokoládovou polevou nebo čokoládovými vločkami.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.