Většina lidí, kteří milují dezerty, dortíčky, cukroví a celkově sladké, měla jistě někdy tu čest s italským dezertem tiramisu.
Italský dezert pochází z Toskánska a proto se mu také někdy přezdívá toskánská maličkost. Název pochází jak jinak než z italštiny a v překladu znamená něco jako „vzchop mě“. Není divu, tiramisu je také jeden z nejtučnějších moučníků. Tato laskomina povzbuzovala v době svého vzniku nejen umělce a intelektuály, ale prý také pověstné benátské kurtizány.
Hlavními surovinami pro výrobu tohoto skvostného dezertu je sýr Mascarpone, piškoty Savoiardi a pro italy typické silné espresso. Pravý italský sýr a piškoty se však nedají koupit všude, proto je zde pro vás česká verze tiramisu z finančně i místopisně dostupnějších surovin.
INGREDIENCE:
500g Mascarpone, které lze nahradit pomazánkovým máslem bez příchutě nebo tvarohem
3/4 šálku krupicového cukru
8 vaječných žloutků
1/2 šálku vína, rumu nebo likéru podle chuti kuchaře
2 šálky silného espressa
2 balíčky cukrářských piškotů: podlouhlé, možno i obyčejné dětské piškoty popřípadě koupený dortový korpus
1 lžíce neslazeného kakaa
1 lžíce skořice
POSTUP:
V malé misce si nejprve pomocí vidličky lehce našleháme sýr. Poté si vezmeme větší kovovou mísu a umístíme ji na hrnec s vařící se vodou (mísa nesmí být ponořená). Do této mísy dáme cukr a žloutky a pomocí ručního šlehače je asi jednu minutu mixujeme. Poté otáčky o něco snížíme a do žloutkové hmoty postupně přilijeme víno. Za stálého zahřívání šleháme a postupně zvyšujeme otáčky, až hmota zhoustne, což trvá asi 5 minut. Poté ihned sundáme mísu z hrnce a mimo zdroj tepla pokračujeme ještě minutu se šleháním. Poté do chladnější hmoty pomocí šlehače lehce při nízkých otáčkách zapracujeme sýr.
Připravíme si menší skleněnou nebo keramickou formu. Do malé misky nalijeme 1-2 šálky espressa tak, aby se dala namočit celá podélná plocha piškotu. Vrchní stranu piškotů krátce ponoříme do kávy a skládáme je do formy suchou stranou dolů. Musíme dát pozor, aby piškoty nebyly příliš vlhké, jinak by později nedržely tvar. Po naskládání spodní vrstvy piškotů ji rovnoměrně pomažeme polovinou množství krému. Na krém umístíme druhou vrstvu piškotů, opět z části namočených v kávě. Piškoty pomažeme zbytkem krému, důkladně jej rozetřeme do stran. Vršek dortu poprášíme kakaem a skořicí. Tiramisu dáme alespoň na 6 hodin do chladu.