příprava kávového likéru

Za dlouhých zimních večerů je často potřeba se zahřát. Často pomůže horký čaj nebo káva. Pro přátele se k večernímu posezení bude určitě hodit i lahodný kávový likér. Ale pozor! Obsahuje množství alkoholu, a proto není vhodné jej podávat dětem, i když je tak neuvěřitelně slaďoučký.

INGREDIENCE:

2 lžíce rozpustné kávy
4 lžíce vroucí vody
200g jemného cukru krupice
125 ml rumu
125 ml whisky
4 žloutky
1 vanilkový cukr
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

POSTUP:

Přivedeme k varu vodu. Čtyřmi lžícemi vařící vody zalijeme rozpustnou kávu a směs rozmícháme se lžící cukru krupice. Ve vedlejší sklenici smícháme rum s whisky. V misce vyšleháme do pěny žloutky se zbylým krupicovým cukrem a celým vanilkovým cukrem. Do vymíchané pěny přidáme kávu, kondenzované mléko a smíchaný alkohol. Směs necháme v lednici odstát, dokud pěna neslehne. Vychladlý likér nakonec rozlijeme do vymytých lahví, důkladně uzavřeme a nechám zhruba tři týdny odležet.