Perník patří k České republice stejně jako pivo nebo honzíkovy buchty. Proč si tedy k lahodnému šálku kávy neupéct perník, který bude s nápojem dokonale ladit, protože káva bude jednou ze základních ingrediencí? Navíc pečení určitě přiláká spoustu zvědavců, protože se bude po domě či bytě rozplývat lahodná kávová chuť.
INGREDIENCE:
Perník:
500g polohrubé mouky
200g cukru (nejlépe moučka)
100g mletých ořechů, oříšků nebo kokosu (mžno vynechat)
2 vejce
1 dl oleje
1 kypřící prášek
1 lžička jedlé sody
půl lžičky mleté skořice
čtvrt litru silné černé kávy
mléko
+ tuk a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání plechu
Poleva:
200g přesátého moučkového cukru
3 lžíce horkého mléka
2 lžíce rozpustné kávy
1 lžíce oleje
PŘÃPRAVA:
Vejce ušleháme s cukrem, nejlépe ve šlehači na vysoké obrátky, pomalu přiléváme kávu, olej a zašleháme už pomaleji. Suché přísady promícháme a střídavě s vlažným mlékem vmícháme do našlehané hmoty. Polotekuté těsto vlijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, na plech s vyšším okrajem nebo do jiné formy (čtyřlístek, srdce apod.) a pečeme při 180 °C. Délka pečení závisí na velikosti formy a výšce těsta. Po upečení necháme vychladit a poléváme kávovou polevou a zdobíme ořechy nebo čokoládovými kávovými zrnky.
Poleva: Ve 2 lžících horké vody nebo mléka rozmícháme instantní kávu, nalijeme na cukr, přidáme lžičku oleje a třeme. Je-li potřeba přidáváme během tření ještě trochu mléka nebo vody. Hladkou a lesklou polevu naneseme na moučník.
Výsledný moučník můžeme ozdobit nasekanými ořechy, kokosem, cukrovými ozdobnými kuličkami nebo čokoládovými kávovými zrnky.