Znáte tyto chutné sušenky, které k nám přišly z USA? Jejich příprava není náročná a mohou je s vámi připravit třeba děti. Jejich výhodou je to, že pokud je uzavřete do nějaké plechové nádoby nebo sklenice vydrží poměně dlouhou dobu čerstvé. Kávové sušenky s kousky čokolády jsou výborné, ale pokud byste z nějakého důvodu chtěli kávu vynechat, je samozřejmě možné připravit sušenky i bez ní, přidat třeba oříšky nebo sušené ovoce.

Kávové sušenky

INGREDIENCE: 125g másla, 50g moučkového cukru, 3 lžíce instantní kávy, 2 lžíce teplé vody, 1 ušlehané vejce, 150g hladké mouky, 50g drcených ořechů nebo mandlí, 150g na kousky nasekané čokolády

POSTUP: Máslo s cukrem třeme, až je směs světlá a hladká. Máslo se ale nesmí úplně rozpustit! Kávu rozpustíme ve vodě a vmícháme ji do utřeného másla s moučkovým cukrem. Do směsi přidáme rozšlehané vejce a opatrně ingredience mícháním spojíme. Nakonec přisypeme mouku, mandle nebo ořechy, popřípadě rozinky a kousky čokolády.

Na plech dáme pečící papír nebo jej vymažeme. Z těsta tvoříme malé hromádky, poměrně daleko od sebe. Nejlépe se tvoří lžící, která nám dá správný objem těsta na jednu sušenku. Všechny sušenky mírně zploštíme hřbetem lžíce. Toto je potřeba dělat opatrně a zlehka, aby se těsto tlakem příliš nepřilepilo k papíru, hotové sušenky by pak mohly jít obtížně sundat.

Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia.