Káva se hodí nejen nasladko, ale i naslano. Kávová barbecue omáčka je toho skvělým důkazem. Je vhodná například k pečeným bramborám nebo kuřecím křidýlkám, namáčet se do ní dají i kousky smaženého sýra. Je dobré ji vyrobit větší množství. Omáčka totiž v lednici v uzavřené sklenici vydrží několik týdnů.
INGREDIENCE
1 lžíce oleje
1 lžíce medu
1 lžíce hnědého cukru
1 středně velká červená cibule, nakrájená najemno
4 zralá rajčata, oloupaná a posekaná
1 větší kus čerstvého zázvoru
1 hrnek kávy, neslazené a bez lógru
2 lžíce kečupu
1 lžíce chilli omáčky
1 lžíce rajského protlaku
1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
1/2 lžičky worcestrové omáčky
1 naložená feferonka
tymián (nejlépe dvě větvičky čerstvého)
rozmarýn (nejlépe dvě větvičky čerstvého)
1 1/3 hrnku vody
krystalová sůl
POSTUP:
Smíchejte olej, med, cukr a cibuli v hrnci a smažte, až cibule zkaramelizuje a je zlatavě hnědá. Poté vmíchejte vše ostatní krom soli a zvolna vařte až je vše husté a chutné. Bude to trvat asi dvacet, maximálně třicet minut. Vyndejte větvičky bylinek, pokud jste měli koření čerstvé, a vše rozmixujte. Nakonec podle chuti dosolte nebo doslaďte. Co nepoužijete ihned dejte do zavařovačky a uložte v lednici až několik týdnů.