Mléčná pěna v kávě

V dnešní recenzi bychom Vás rádi seznámili s výrobníky mléčné pěny. No řekněte, kdo si v létě nepochutná na skvělém ledovém frappé anebo hřejivém „latéčku“?

Mléčnou pěnu na všechny tyto speciality lze připravit buď pomocí parní trysky a vaší šikovnosti anebo velmi snadno díky těmto pomocníkům. Na českém trhu se objevily přístroje několika výrobců, některé lze použít samostatně a některé pouze s kávovarem příslušné značky.

Pojďme se na podívat konkrétně na jednotlivé případy.

Italská firma Saeco vyrábí kávovary řady:

Primea s vestavěnými kapučinátory, kdy pouze stiskem příslušné ikony dáte pokyn přístroji, který Vám obratem připraví právě tu kávovou specialitu, na kterou máte chuť. Skutečně jednoduché. Ale díky tomu, že mléko proudí vnitřními cestami kávovaru, jsou tyto velmi náročné na údržbu a je proto skutečně velmi důležité řídit se pokyny, které vidíme na displeji stroje. Pro Vaše zdraví a pro správnou funkčnost přístroje.

saeco_milk_island.jpgNižší řada, Talea – má přípravu mléčné pěny vyřešenu jiným způsobem. Vlastně dvěma. Klasicky pomocí parní trysky a vaší šikovnosti si např. v nerezové konvičce připravíte mléčnou pěnu, kterou poté podle chuti doplníte espressem a máte buď latte macchiato anebo skvělé cappuccino. Pokud zvolíte druhou možnost a ke kávovaru si přikoupíte Saeco Milk Island, velkou část práce máte ušetřenu. Mléko nalijete do konvičky, postavíte na podstavec a voličem na kávovaru si vyberete možnost ´externí pára´ – a během chvíle máte skvělou pevnou mléčnou pěnu. Díky tomu, že spojovacím prostorem proudí pouze pára, zůstává na pročištění pouze konvička, kterou snadno omyjete tekoucí vodou anebo vložíte do myčky.Stejný princip využívá také druhý z italských výrobců, firma Gaggia u řady Platinum.

DeLonghi systémTřetí z italských výrobců, firma DeLonghi má na trhu kávovary řady ESAM 4500,5500 a 6620, které jsou vybaveny konvičkou, kterou snadno nasadíte na konektor a stiskem tlačítka připravíte rovnou vaši oblíbenou specialitu. Kouzelné tlačítko ´Clean´poté parou vyčistí cesty, kudy teklo mléko a vy odložíte konvičku do lednice.

j7_pianoblack_330×250_large1.jpgŠvýcarská firma Jura používá u svých kávovarů řad Ena i Impressa pro snadnou přípravu mléčné pěny tzv.jednoduchý přídavný kapučinátor na parní trysku. Práce s ním je snadná, rychlá, čistá. Údržba je samozřejmě nutná také – dojde-li v něm anebo v hadičce k zaschnutí mléka, příprava mléčné pěny se nepodaří. Ke kávovarům lze dokoupit termosku anebo přímo aktivní lednici, které udržují mléko v optimální teplotě 4-8°C.

aeroccino.jpgTaké druhý švýcarský výrobce kávovarů Nespresso přišel na trh nejen s konvičkou pro snadnou přípravu mléčné pěny napojenou konektorem přímo ke kávovaru, ale také se samostatným výrobníkem, tzv. Aeroccinem, který dokáže ušlehat nejen horkou, ale také studenou pěnu. Aeroccino je buď doplňkem kávovaru CitiZ&Milk anebo samostatným přístrojem.

Výrobník X-16Samostatné automatické výrobníky dodává také americká firma Froth au Lait. Jsou to velmi kvalitní přístroje, které umí jak horkou, tak i studenou hustou mléčnou pěnu. Již základní model dokáže připravit z 30cl mléka 70cl husté, krémové mléčné pěny. již během přípravy můžete mléčnou pěnu ochutit sirupy podle vaší chuti a připravit si tak bezkonkurenční nápoje. Špici nabídky potom tvoří model X-16, který díky technologii automatického a průběžného ohřívání udržuje pěnu v perfektní kvalitě.