Způsobů jak se připravuje káva je mnoho, stejně jako přístrojů, které ji pro nás dokáží uvařit.Dneska bych se ráda  zaměřila na přístroje které připravují espresso a jsou z nižší cenové kategorie. V domácnosti, kde se připravuje oblíbená káva ráno, případně večer anebo o víkendu není častokrát velký automatický kávovar to nejlepší řešení. Proto mají výrobci renomovaných a mezi spotřebiteli oblíbených značek na trhu i kávovary pákové, snadné na obsluhu a údržbu, malých rozměrů a příjemných designů, avšak správně připravená káva je z nich stejně kvalitní jako na velkých kávovarech.De Longhi Icona ECO 310 Před začátkem ekonomické recese byl prodej přístrojů na přípravu kávy na velkém vzestupu. Nejrychleji rostl právě prodej dříve opomíjených automatů, které nabízejí nejvyšší uživatelský komfort přípravy za přiměřenou cenu. Téměř samy se postaraly o vše, co je potřeba k přípravě – optimálního namletí zrnka, presování, předpaření a konečně uvaření espressa. Mnohé také dokáží připravit díky kapučinátorům mléčnou pěnu stiskem tlačítka. Tyto kávovary si ale nemohou pořídit všichni a proto jsou na trhu také kávovary víceméně manuální, pákové na přípravu z mleté kávy anebo kávovary na kapsle. Na ty prvně jmenované se podíváme trošku blíže. Sortiment značek – výrobců je postatně širší než v zastoupení automatických strojů, velký díl si ukrajují renomované italské firmy a zbylou část společnosti z celého světa. Z hlediska designu lze rozdělit pákové kávovary do dvou skupin:

  • tradičního vzhledu a koncepce, většinou dostupné v umírněných barvách
  • moderní, v hravých barvách a neobvyklých tvarech, přesto s potřebnými funkcemi

Dále rozlišujeme kávovary podle možnosti použití dávkované kávy:

  • tradiční mají sítla pouze na běžnou mletou kávu
  • moderní mají i tzv.adaptéry do sítek  na již naporcovanou kávu, tzv.E.S.E tablety či PODy

Při nákupu pákového kávovaru je důležité si uvědomit, co všechno od něho očekáváme a podle toho volit buď naprosto jednoduchý přístroj anebo přístroj s doplňky. Ať tak či tak důležité je, aby přístroj nabídl tlak prezentovaných 15bar a dokázal ho udržet. Podle všech výrobců tento parametr splňují dnes všechny kávovary, ba na některých j euváděn tlak až 18bar, což přiznejme si, je víceméně marketingový tah.

Další důležitou části přístroje je Thermoblock, který po zapnutí udržuje vodu  ohřátou na dostatečnou teplotu tak, aby bylo bez čekání možné připravit kávu. Většina je už dnes naprogramována  na přechod do úsporného režimu po určité době, což je uvedeno v návodu. Přístroje s displejem mívají tuto funkci pro úsporu energie volitelnou.

Přístroje mívají i dva oddělené termostaty kontrolující najednou teplotu vody i páry, kterou mnozí využívají na našlehání mléka anebo ohřev vína či zalití čaje.

Specifická potřeba dosáhnou krásné, oříškově hnědé a vláčné pěny na kávě je další ze záležitostí na kterou se zákazníci ptají. Výrobci dokázali vyvinout speciální systémy pro napěnění espressa a ty dnes bývají pod různými názvy běžnou součástí  páky. Nazývají se různě – disco crema, super cream, system crema – avšak jejich účel je stejný.

Technicky vybavenější přístroje můžou mít také:

  • ohřev šálků , což je funkce pro udržení aroma kávya chuti  a její ideální teploty
  • přídavný kapučinátor na spěnění mléka
  • automatickou funkci proplachu

Nedílnou součástí obsluhy kávovaru je také jeho údržba  a čištění a v neposlední řadě také snadné odstranění vodního kamene, tzv.dekalcifikace. Ze zkušeností doporučujeme nezanedbávat tuto potřebu a používat jen chemické prostředky k odvápnění určené. NIKDY NE OCET. Silikonové hadičky a těsnění při kontaktu s ním naruší svůj povrcha a časem popraskají. Na tyto závady ani na závady vzniklé zanesením thermobloku vodním kamenem se nevztahuje záruka. 

V krátké době zde naleznete přehled pákových přístrojů, které v současnosti ovládají trh.