venezuelská káva

Venezuela je federativní republika na severním pobřeží Jižní Ameriky při pobřeží Karibského moře. Skládá se z pevninské části a mnoha malých ostrovů v Karibském moři. Venezuela se rozkládá na severní polokouli v tropech poblíž rovníku. Klima Venezuely je horké s deštivým létem a suchou zimou. Pro rostlinou výrobu je důležitá káva, ale také sklizeň rýže, kukuřice, manioku, slunečnice,bavlny, kokosových ořechů, nebo manga.

Počátky pěstování kávy sahají ve Venezuele do roku 1730, kdy je sem semena a sazenice přivezli francouzští plantážníci.

Nejdůležitější obchodovanou surovinou je však ropa, takže má kávy velkou konkurenci. Pokud je cena ropy nahoře, klesá pěstování kávovníku a naopak. Kávovníkové farmy pěstují odrůdy kávovníku Tipica a Bourbon. Kávový průmysl země je však dost komplikovaný a netypický. Plantáže položené na svazích hor totiž potřebují umělé zavlažování.

Venezuelská kávová zrna jsou zelenožluté barvy, velká a vyrovnaná. Pěstuje se tu arabica v několika variantách, nejvýznamnějším obchodním druhem je odrůda caracas. Ta vyniká velkým namodralým vyrovnaným zrnem a je jen s velmi nepatrným obsahem vadných zrn. Je prý velmi dobrá v šálku, s aromatickou vůní a sladkou chutí. Z 80% se zpracovává mokrou metodou.

Nejkvalitnější druhy jsou Motebello, Miramar, Maracainbo, Granija a Ala Granija.

Nejlepší pěstitelskou oblastí je stát Tachira. Kdysi byla takto označována zrna pouze z tohoto státu, nyní však již vypšela ochranná známka a tak jsou takto nazvaná mnohá zrna z celé Venezuely.

Venezuelská zrna kávy jsou nezaměnitelná svou chutí i s jinými latinskoamerickými zrny. Pro své typické vlastnosti se často používají do kávových směsí i jako odrůdově čistá káva.

Označení kávy: lavando fino, lavado bueno, natural bueno, natural coriente, pasilla a superior (označující A, B, C a PB)

Klasifikace zrn je podle typu zrna, barvy, pěstitelské výšky, jakosti, vlastnosti zrna a naloďovacího přístavu. Potom jsou to označení jako T Carla, T Belar, T7, T9 atd.