tanzanská káva

Tanzanská republika se rozkládá ve východní Africe a skládá se z pevninské části bývalé Tanganiky, přilehlých ostrovů Zanzibar a Pemba v Indickém oceánu. Počátky pěstování kávovníků robusty se datují do poloviny 17. století, kdy byly dovezeny jezuity z Konga. Misionáři se v roce 1893 hlavní mírou přičinili o velkoplošné pěstování v této zemi. Dnes se tu pěstuje převážně arabika (75%), která se zpracovává mokrým způsobem, robusta a značné množství perlových zrn.

Zpracování a úprava kávovníkových zrn se provádí centrálně ve městě Moshi. Kávovníkové zrno je důležtým exportním artiklem národního hospodářství země. Kávový průmysl však velmi trpí politickou nestabilitou. V současnosti až okolo 85% produkce zabezpečují drobní farmáři a mnozí z nich jsou sdruženi a organizováni v družstvech. Nejdůležitějším družstevním sdružením je Kilimanjaro Cooperative Union (K.N.U.O.)

Nejlepší tanzánská kávová zrna jsou znamenitá v šálku, s jedinečnou měkkou kyselostí a vynikajícím aroma. Takové jsou například zrna pod označením Chaga AA z oblasti Moshi. Robusta se pěstuje v oblastech: Bukoba, Lisambara, Karagwe, Biharamulo a Langa. Zrna neprané arabiky pěstují v oblasti Bukoba a prané arabiky v oblasti Moshi (Kilimanjaro), Miru, Aldeani, Songea, Rungwui, Mbeya.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.