salvadorská kávaSalvador je přímořský stát ve Střední Americe na pobřeží Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Guatemala na severozápadě a Honduras na severovýchodě, vody oceánu ho omývají z jihu. Salvador je jedna nejmenších zemí ve Střední Americe, ale má nejvíce obyvatel. Více než třetina obyvatel pracuje v zemědělství. Nejdůležitější pro vývoz je káva, která tvoří 65 %, dále pak cukr a bavlna. První kávovníky v této zemi byly vysazeny indiány v Ahuachapaně v roce 1830. Ty pocházely z Hondurasu, o deset let později k nim přibyly kávovníky z Kuby.

Pěstuje se arabica v několika variantách. Kávovníková zrna se zpracovávají suchou i mokrou technologií.

Nejlepší úroda se vyváží od ledna do března a největším odběratelem je Německo. Salvadorská káva je plná, aromatická, čistá s jemnou kyselostí. Stejně jako v Kostarice a Guatemale se kvalita hodnotí podle nadmořské výšky plantáží. Hlavní město San Salvador je v zemi také centrem obchodu právě s kávovníkovými zrny.

Nejznámější značkou s certifikátem od Organic Certified Institute of America jsou zrna pod označením Pipil, což v jazyce starých Aztéků a Mayů znamenalo káva. Mimořádnou odrudou je Pacamara, hybrid z Pacas a Maragogipe.

Jakost zrn:

– central standard (C.S.) – 950 – 1000 m n.m.

– high grown (H.G.) – 1000 – 1500 m n.m.

– strictly high grown (S.H.G.) – 1500 – 1850 m n.m.

Produkční oblasti: Santa Anna, Ahuachapan, Sonsonate, La Libertad, San Salvador, La Paz, San Vincente atd.