kávová_plantáž

Kávovník se dostal do Portorika ze sousedních ostrovů Haiti a Martinik. Káva dostala Portoriko dokonce nakonci devatenáctého století mezi jednoho z největších vývozců. Dnes se tu pěstuje převážně kávovník arabský, ostatní druhy v menší míře.

Z arabiky se pěstují převážně starší, klasické odrudy jako je například Bourbon. Dávají sice menší výnosy, ale zato vysokou kvalitu. O Portugalcích je známé, že jejich zrna jsou produktem pečlivé kultivace. Jedno zrníčko je stejné jako druhé, jsou stejně velká, vynikají vysokou schopností extrakce v šálku a silnou vůní.

Je zvláštní, že jen část úrody se vyváží. Jenže Portugalci mají nedostatek kávy i na vlastním trhu a tak ho musí dotovat zrny z jiných států, a to obvykle z Brazílie. Ty špičkové odrůdy portorické kávy patří mezi nejlepší na světě. Za nejlepší portorickou kávu je považována Yauco Selecto. Ta se pěstuje na jihozápadě Portorika na třech farmách. Zrna se vyznačují vysokou chuťovou plností, intenzivní vůní a jedinečnou příchutí. Jsou na trhu sice dražší, ale jejich chuť je prý nesrovnatelná. Zrna Yauco Selecto uůstávají až do nalodění ve slupkách a loupou se až po příjetí objednávky. To proto, aby byla co nejčerstvější.

Dále se pěstuje káva Grand Lares, a sice v jihocentrální oblasti.

Zrna se uvádějí pod označením:

AA

A

B

sequnda rico

yaucono

rioja

san carlos

arbela

booriena

piraldini

caracolilo

fancy

gloria

Káva se pěstuje hlavně v oblastech Luquillo, Utuado, Maricao, Las Marias nebo San Sebastian.