panamská káva Panama je malý stát na pomezí Jižní a Střední Ameriky kontrolující strategický průplav. Jeho sousedy jsou Kolumbie a Kostarika. Díky výhodné zeměpisné poloze patří panamské hospodářství k jedněm z bohatších ve střední Americe. Panamská flóra a fauna má jihoamerický charakter, velmi vysoké zalesnění, na východě deštný prales. I když má Panama velké „kávové“ předpoklady, káva se téměř nevyváží.

Kávovníky nejsou pěstovány v rovinách, ale plantáže jsou rozmístěné jen ve vysočinách. Panamská kávovníková zrna mají střední velikost, nazelenalou barvu a charakterem připomínají kostarická zrna.

Známá prvotřídní speciální zrna se vyváží pod označením Café Volcán Barú.

V České republice je dostupná napříkad La Florentina z panamského regionu Chinqui. Ta je jednou z nejvytříbenějších středoamerických káv. Je jemná a vyvážená, což znamená, že nedominuje ani její tělo, ani kyselost. Chuť je čistá s uspokojivou doznívající chutí. Nabízí ji síť Starbucks.

Pěstuje se tu arabika a plody se zpracovávají výhradně mokrou cestou.

Označení zrn:

– S.H.B.

– H.B.

– primera cafe duran

– molino griollo

– sitton princesa janca

K pěstitelským oblastem patří regiony Chiriqui, Boqueta, Cocle, Veraguas, Bocas del Toro, Remacumiento, Bugaba, Suarez, Lerida, Estelita, Cadelita a Tole.

Zajímavý je jistě region Boquete. Zde pěstují odrůdu kávy Geisha, u které ceny dosahují až deset tisíc korun za kilogram. Geisha má totiž prý charakter etiopské kávy: citrónově květinové chutě, někde mezi „Citrónovou trávou“ a sladkým jasmínem, spolu s troškou citrusových tónů.

Panamská produkce kávovníkových zrn se vyváží z přístavů Almirantu, Cristobal, Colón, Panama a Armuelles.