Nikagaragua_káva_zrna

Káva se začala v této středoamerické republice pěstovat na konci devatenáctého století. Místní obyvatelé pěstují kávovník arabský v různých provedeních, kterému zdejší podmínky s vyšší nadmořskou výškou relativně vyhovují. Nikaragua je vysoce zemědělská země, která výbornou kávu nejen pěstuje, ale také vyváží do všech koutů světa spolu se zlatem nebo ananasy.

V současné době se v Nikaragui káva pěstuje těmi nejmodernějšími metodami. Zrna se zpracovávají suchou i mokrou metodou. A jak už bylo řečeno, někteří odborníci směle tvrdí, že nikaragujská kávovníková zrna patří mezi nejjemnější na světě. Jsou prý lahodná, chuťově vyvážená a velmi aromatická.

Jakost zrn bývá označována podle nadmořské výšky jako:

– central standard low grown (500 až 1500 metrů nad mořem)

– central bueno lavado medium grown (1000 až 1300 metrů nad mořem)

– central altura high grown (1300 až 1500 metrů nad mořem)

– central estrictamente altura – S.H.G. (1500 až 2000 metrů nad mořem)

– maragogip (jemně praná S.H.G.)

Předposlední ze jmenovaných zrn, tedy central estrictamente altura jsou považována za to nejlepší, co může Nikaragua z kávy nabídnout. Mají vyváženou chuť, příjemnou kyselost, a lahodnou vůni. Jako Maragogip jsou označovaná jemně praná , velká zrna S.H.G.

Nejznámější produkční oblasti jsou Managua, Matagalpa nebo Jinotega, ale káva se pěstuje i na místech jako je Madriz nebo Nieva Segovia. Zrna kávovníků jsou vyvážena z přístavů Cortinto San Juan a Puerto Sandino.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.