historie_kubánské_kávy

Kuba je největším a nejdůležitějším ostrovem Velkých Antil. Pokud se řekne Kuba, většina lidí si obvykle vybaví Fidela Castro nebo pravé kubánské doutníky. Málokdo však ví, že i káva je jedním ze symbolů kubánských trhů. Pěstování kávovníku zde začalo už v osmnáctém století s příchodem francouzských přistěhovalců z Haiti.

Produkce kávových zrn byla a je závislá na produkci konkurenční cukrové třtině a tabáku. Pěstuje se tu kávovník arabský v různých variantách. Odborníci považují za nejlepší kávovníková zrna z Kuby Turquino nebo Extra Turquino. Takto však Kubáncí neoznačují to, odkud káva pochází, ale jaká je její kvalita. Něco podobného jako Jamajčané označují svá nejlepší zrna Blue Mountain.

Kubánská zrna mají čistou chuť, střední plnost a obsahují méně kyselin než kávovníková zrna v mnohých středoamerických státech, protože se pěstují v nižších nadmořských výškách. Kvalitě kubánských kávových zrn také velmi přispívá tropické a vlhké podnebí. Zrna se zpracovávají suchou i mokrou cestou.

K nejznámějším produkčním oblastem patří Oriente (Sierra Maestra), Las Villa (Sierra de Escambray), Pinar del Rio (Sierra de Los Organos), Guantanámo a další. Káva se z Kuby vyváží z přístavů Santiago de Cuba, Havana, Manzanillo a Cienguegos.

Jakost zrn se udává v celkem devítí třídách od 1., což znamená bez závad, až po 9., a to značí více než třistašedesát závad.

Velikost zrn:

– extra turquino (pran i nepraná zrna)

– torquino (praná i nepraná)

– altura (praná i nepraná)

– montana (praná zrna)

– cumbre (praná zrna, zůstává na síti pro perlové zrno)