čerstvá kostarická kávaKostarika je republika v Střední Americe. Sousedí se státy Nikaragua a Panama. Kostarika se stala první středoamerickou zemí, kde se začala vyvážet do světa káva, což dodnes táhne kostarické hospodářství. Tato země má úrodnou, dobře propustnou zemi sopečného původu. Kávovník sem dovezli mořeplavci z Kuby v roce 1779.

V Kostarice je dnes velmi dobře organizovaná velkovýroba kávovníkových bobů. Žije zde tři a půl milionů obyvatel a počet kávovníkových keřů dosahuje počtu čtyř sta milionů. Technologické zpracování je mokrou i suchou metodou. Kvalitní káva pak tvoří čtvrtinu výnosů ze zahraničního obchodu. Kostarika profituje i z významného výzkumného střediska pro zemědělství.

Zajímavostí jistě je, že v Kostarice pěstují výhradně arabiku, pěstování robusty je totiž v zemi zakázané.

Kvalitní kostarická káva se označuje SHB a znamená to Strictly Hard Bean. Jsou to zrna pěstovaná v nadmořské výšce nad 1500 metrů nad mořem. Další označení je:

– low grown atlantic (L.G.A) – 200 – 600 m n.m.

– pacific (P.) – 400 – 1000 m n.m.

– medium grown atlantic (M.G.A.) – 600 – 900 m n.m.

– high grown atlantic (H.G.A.) – 900 – 1200 m n.m.

– medium hard bean (M.H.B.) – 500 – 1200 m n.m.

– hard bean pacific (H.B.P.) – 800 -950 m n.m.

– good hard bean pacific (G.H.B.) – 1100 – 1200 m n.m.

– strictly hard bean pacific (S.H.B.) – 1200 – 1650 m n.m

Zrna kostarické kávy mají správnou kyselost, kořenité aroma spojené s plnou, ušlechtilou chutí. Jižně od hlavního města San Jose se rozprostírá Tarrazu, jedna z nejproslulejších oblastí pěstování kávovníků v zemi. Na plantáži La Minita, kterou už po tři generace vlastní britská rodina McAlpin se pěstují kávovníková zrna s označením La Minita Tarrazu. Tato káva je navíc biologická, to znamená, že ji britové pěstují bez chemických postřiků a hnojiv. Sbírají a třídí se pak zásadně jen ručním způsobem.

Produkční oblasti: Heredia, Sarchi, San Carlos, Puntarenas, San Ramon, Alejuela atd.

Všechny druhy zrn, které neodpovídají vysokým nárokům na kvalitu, jsou označeny na obale modrou barvou a smí se prodávat jen na domácím trhu. Spotřeba kávy na obyvatele je v Kostarice v porovnání s Itálií a USA až dvojnásobná.