káva_z_konga

Tato rozsáhlá africká země je zeměpisně i politickou rozdělena na dva samostatné státy. Je to republika Kongo s hlavním městem Brazzaville a Konžská demokratická republika, bývalý Zair, se známým jezerem Tanganika a hlavním městem Kinshasa. Kdysi se zde vyráběla nejlepší káva, a to zejména na severovýchodě země.

Před několika desítkami let se zde pěstovala jedna z nejlepších perlových a sloních zrn. V oblastech Ituri, Kasai, Anine, Oriental se začala káva pěstovat už v roce 1885. Špičkové druhy zrn se však staly velkou vzácností. Pokud se je někomu podaří sehnat, má velké štěstí, protože ochutná báječnou a dokonalou chuť kávy, tolik podobnou keňské. Má vyváženou chuť, kyselost a aroma.

Od velkoplántažnického pěstování se upustilo a kávový průmysl se pomalu dostává do rukou soukromých vlastníků. Produkce je hlavně od drobných pěstitelů a je zpracovávána suchým způsobem. Pěstuje se robusta ( asi 80%) a arabica ( méně než 20%).

Kávovníková zrna se hodnotí systémem K1 – K9, IT 1 – IT 9 s podrobnám popisem zrn. Například jako buni se uvádí nepraná, primitivně zpracovaná zrna kávovníků.

Velikost zrn:

– AA

– AA/A

– A

– B

– C

Kávovníková raná zrna robusty W a nepraná N, se uvádí pod označením:

– N, W 2 AAA

– N, W 2 A

– N, W2 B

– N, W 2 C

Káva se vyváží z přístavů Matadi, Bom a Mombasa.

Klasifikace zrn je podle měrnic O.N.C.P.A. (Office National de Comerci Alisation des Produits Agricoles):

– extra prima (0-15 závad)

– prima (16-30 závad)

– superior (31-60 závad)

– current (61 – 120 závad)

– limit (121 – 240)