Podle odborníků lze zařadit etiopská kávová zrna do kategorie nejlepších na světě. Je těžké rozhodnout, která káva je nejlepší. Blue Mountain je jedinečná proto, že její chuť je lahodná a kávy se sklidí velice málo a proto je nedostupná. Kopi Luwak je zase káva, jejíž chuti pomáhá malý hlodavec. Obě tyto kávy patří mezi ty nej. Za třetí z nich by se mohla považovat keňská káva typu peaberry neboli perlová káva, což je nejvyšší jakost keňské kávy. Její prvenství je, jak název napovídá, v dokonalosti kávových zrn. Zrna jsou malá a mají téměř dokonalý, pravidelný tvar. Celý dojem dolaďuje skvělá mírně ovocná chuť.

Keňská republika leží ve východní Africe a patří k významným vývozcům kávy. Kávovníky se v Keni pěstují asi na tří stech tisících plantáží zejména v jihozápadní oblasti, kde je úrodná půda. Hlavní pěstitelské oblasti jsou Kiambu, Thika, Nairobi a Meru a většina plantáží se nachází v nadmořské výšce nad 1800 metrů nad mořem.

Keňská káva je také jedinečná pro své vlastnosti. Je pikantní, s jemnou kyselostí, vinnou chutí a velmi jemnou vůni s příchutí ovoce. Jedná se o nejjemnější kávu na východoafrickém trhu. S jinými druhy tvoří velice dobré směsi. Dle odborníků a znalců kávy právě Kenya splňuje všechny požadavky, které od výborné kávy člověk očekává.