Téměř každá káva je opředena nějakou pověstí nebo historkou. Stejně je tomu i s indickou kávou. Dle pověsti přinesl do Indie první kávová semena poutník Baba Budan z Jemenu už v roce 1670. Zasadil je v okolí pahorku Maisúr a zde roste dodnes. Indická zrna jsou zajímavá z jednoho důvodu: její unikátnost je ve speciálním způsobu „přípravy“.

Před několika staletími bylo možné se z Indie do Evropy dopravit pouze na lodi. Cesta byla dlouhá a káva byla na palubě po delší dobu vystavena velké vlkosti, díky které změnila barvu i chuť, které se pro ni staly typickou.

V dnešní době už přeprava kávy do Evropy netrvá tak dlouho, znalci a kávoví labužníci však stále vžadují, aby káva měla své typické vlastnosti. Proto byl vynalezen způsob zvaný monsooning. Syrová zrníčka kávy vystavují výrobci několik týdnů větru a dešti, aby napodobili způsob, jakým vznikala káva za dob zámořských plaveb.

Káva se v Indii pěstuje na plantážích s nadmořskou výškou 600 až 1800 metrů nad hladinou moře. Z Indie se vyváží jen ty nejkvalitnější druhy, káva pro použití místích se většinou dováží. Nejznámější Indická káva je káva mysorská, která se pěstuje v oblasti Mysorských hor. Je typická jsou jemnou vůní a lahodnou chutí s vinnou příchutí.