kávová zrna

Honduras je stát ve Střední Americe. Má teplé a vlhké tropické pasátové podnebí, v horách mírnější, ale s bohatými srážkami. Většinu povrchu tvoří tropické deštné pralesy, v kotlinách a v údolích křovité a travnaté savany se sukulenty. Káva se dostala do této země ze Salvadoru. Honduras produkuje dnes kávovníková zrna dobré kvality, které se často vyznačují pikantní kyselostí.

Klasifikace jakosti zrn závisí na nadmořské výšce a je označována jako:

– central standard menos altura (C.S.) – 700 až 1000 metrů nad mořem

– high grown (H.G.) – 1000 až 1500 metrů nad mořem

– strictly high grown (S.H.G.) – 1500 až 2000 metrů nad mořem

Nepatrná zrna se označují jako HP nebo FAG maschine cleaning. Známá nákaza kávovou rzí ohrozila pěstování kávovníků zejména na východě země. Ochranné prostředky s mědí použité v boji proti této chorobě měly neočekávaný účinek na zvýšení výnosů.

Na území Hondurasu se pěstuje arabica v několik variantách v polohách od 330 do 1500 metrů nad mořem.

Nejdůležitější plantáže se rozprostírají v oblastech Santa Barbara, Santa Rosa de Copan, La Paz, Comayagua, Lempiro, Yoro, Olancho, El Paraisa, Cortez atd.

Celou produkci distrubuují soukromé společnosti a lodní dopravou vozí většinou k odběratelům do Německa a Spojených států z přístvů Puerto Cortéz, Trujillo a Amapala.