ekvádorský prodejce kávy

Ekvádor je stát v Jižní Americe, který leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Hlavními vývozními artikly Ekvádoru jsou ropa, rýže, kakao, káva, květiny, balza, banány a garnáti.

Vedle kávy jsou hlavními zemědělskými produkty rýže a kakao, které kávě výrazně konkurují. Káva se začala v Ekvádoru Pěstovat až na počátku dvacátého století. Za středisko kávového obchodu je považováno hlavní město země Quito. Plantáže menších rozměrů se rokládají na ostrovech Galapágy, které zeměpisně k Ekvádoru patří.

Pěstuje se tu kávovník arabský, v menší míře robusta. Právě produkce robusty se stále zvyšuje, protože v zemi nejsou nejvhodnější podmínky pro pěstování arabiky. Nejlepší zrna arabiky pocházejí z Andských vysočin.

Zrna kávovníků se zpracovávají suchou i mokrou technikou. Označují se jako těžká, velká Galapagos a Gigante. Vyznačují se střední velikostí, jsou bledě zelěně až našedlé. Velkým problémem pěstitelů je udržení stálé kvality. Přesto jsou zrna celkem vyvážená a v šálku mají osobitou a vyváženou chuť.

Jakost se udává jako:

– unico (velké zrno, dobře přebrané)

– medio (střední zrno ručně přebírané)

– caracol (perlové zrno ručně přebrané)

– washed lavados

– natural

– extra superior (neprané, ručě přebírané)

– especial (neprané, ručně přebrané)

– selecto (neprané, směs zrn malých a středně velkých)

– superior (nepraná, horší, nevyrovnaná jakost)

– corriente (nepraná, zrna druhé jakosti

– coscos (označení jakosti zlomků zrn)

Klasifikace zrn:

– Grade I. – praná zrna arabiky, ručně přebíraná, sladká v šálku, uváděná jako supremo selecto

– Grade II. – strojní třídění – US standard