Brazílie je nádherná země v Jižní Americe, která je známá také jako největší vývozce kávy na světě a je také nejdůležitějším pěstitelem této plodiny. Proto je také nazývána králem kávového trhu. Typologie brazilské kávy, i když Brazílie jí vyváží nejvíce na světě, není příliš známá a proto se velice často odlišuje. Při takovém množství odrůd, jaké se pěstují právě v Brazílii, lze těžko mluvit o nějaké typické brazilské kávě. Brazílie se však i přesto řadí na špičku svěhového trhu s kávou a chuť brazilské kávy je rozmanitá a rafinovaná.

Nejen že jsou v Brazílii pro pěstování kávy mimořádně příznivé klimatické podmínky, ale navíc leží ve třech klimatických pásech, tedy rovníkovém, subtropickém a tropickém, což dává brazilské kávě její rozmanitost. Asi tři čtvrtiny z celkového množství brazilské kávy pochází od malých pěstitelů. Nejkvalitnější brazilské kávy se pěstují v oblastech Sul de Minas, Mogiana, Cerrado a Matas de Minas. Největším vývozcem kávy je zde přístav Santos. Je zajímavé, že například severní pobřeží poskytuje kávu s příchutí slané vody. Mnozí si myslí, že Santos je další kávová oblast. Zřejmě nejlepší odrůda brazilské kávy Santos nepochází z této oblasti, lépe řečeno z tohoto přístavu, ale z oblasti Sao Paulo.

Celkově se v Brazílii pěstuje velké množství variant arabiky. Kávová zrna jsou potom na světovém trhu označována jako Brazils. Brazilská káva je ořechová, sladká, s nízkým obsahem kyselosti. Vytváří neobyčejné hořkosladké a čokoládové příchutě. Charakteristická je také bohatou pěnou.