káva z Galapág

Galapágy jsou ekvádorské souostroví 13 sopečných ostrovů ve východní části Tichého oceánu asi 1000 km západně od Ekvádroru. Jsou známé zvláštními druhy zvířat, které na ostrovech žijí, např. prehistoricky vyhlížejícímí ještěry a obřími suchozemskými želvami. Právě název ostrova pochází ze slova Galápago, což znamená želvu – název znamená tedy něco jako „želví ostrovy“. Káva se pěstuje na největším z ostrovů, a sice na ostrově San Cristóbal. V roce 1875 zde začal Ekvádorčan Manuel J. Cobos pěstovat kávovníkovou variantu bourbon. Hlavní pěstitelská oblast je na ostrově San Cristóbal, který jako jediný z ostrovů má zdroj sladké vody. Plantáže produkují zrna SHB kvality, což odpovídá jejich vysokohorskému umístění. Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce nad 1500 m n.m.

V době, kdy mezinárodní trh s kávou dbal spíš na kvantitu než na kvalitu, nastaly pro kávový průmysl na Galapágách zlé časy. Malá produkce zde totiž byla založena na prvotřídní jakosti a kávovníky se tak v té době přestaly pěstovat, neboť nevydělávaly.

Začátkem devadesátých let se však pěstování znovu obnovilo a rozšířilo.

V současnosti je souostroví Galapág vyhlášeno za národní park. Hospodářsky se tak už nemůže kultivovat žádná nová půda a tedy ani rozšiřovat další plantáže. Zrna se v současné době vyznačují vysokou kvalitou a jsou pěstována biologicky, tudíž i ekologicky.

Dnes je káva z Galapág považována spíše za raritu.