Posledních 14 dní je venku vedro že by ani psa nevyhnal, a tak se i v naší kanceláři začíná pít místo klasického epressa, studené a osvěžující frappé.
Nepleťme si ale osvěžující nápoj frappé s nápojem který si připravíte po zakoupení nějakého sáčku s instantním obsahem nesoucím na obale tento název.
Co to tedy frappé je a jak vzniklo ?
Vyšťoural jsem následující informace. Vznik frappé se datuje někde kolem roku 1957 kdy veletrhu v Soluni vystavovala společnost NESTLE nový čokoládový nápoj pro děti. Ten se připravoval na výstavním stánku smícháním čokoládového prášku a mléka přímo v šejkru. Během přestávky si zaměstanec který tento výrobek připravoval chtěl dát svoji oblíbenou instantní kávu, ale nemohl nikde rychle sehnat horkou vodu a tak si chtěl kávu připravit ze studené vody. Bohužel se mu ale nechtěla rozpustit a tak si ji připravil v šejkru který měl zrovna po ruce. Aby měl záruku že se vše řádně pří šejkrování rozpustí přidal rychle pár kostek ledu a frappé bylo na světě.
Jak tedy připravíte frappé doma ?
Budete potřebovat:
– instantní kávu
– mléko
– cukr
– led
– ideálně brčko pro snadnou konzumaci
Kávu si rozmícháte v šejkru nebo mixérkem ve studené vodě.
Do vysoké sklenice nahážete kostky ledu.
Nalejete rozpuštěnou kávu.
Dolejete mlékam.
Dosladíte dle vlastní chuti.
A jak se připravuje frappé u nás v kanceláři ?
Připravíme si klasické espresso které dáme do mixéru s ledem, mlékem a troškou hnědého cukru nebo karamelového sirupu VÉDRENNE do kávy. Zapneme mixér a po minutě se už strkáme aby se na každého dostalo.
Přeji Vám aby jste ty vedra někaj vydrželi a snad Vám v tom frappé trošku pomůže.