Okamžik, kdy se otevřely hranice a tím i možnost konkurence a volného trhu, znamenal pro české zákazníky obrovskou změnu, a to možnost vybrat si. Na pultech obchodů se začaly objevovat zahraniční výrobky, zahraniční značky alkoholu, cukrovinek, čaje a kávy. Náhražky kávy, které se používali předtím, jako jsou melta a cikorka, byly v té chvíli odsunuty na druhou kolej a zařazeny do škatulky: „náhražky kávy, které jsme pili, protože jsme neměli na výběr“. A přesto v době, kdy „máme na výběr“, by neměly být tyto nápoje opomenuty, protože obsahují spoustu pro tělo důležitých látek, které obsahuje jen tato kávovinová náhražka a v klasické kávě je najít nelze.

Melta je velmi tradiční kávovinovou náhražkou. Její složení je trošku prapodivné, ale je to pomleté tyto suroviny: kořen čekanky obecné, cukrová řepa, ječmen a žito. Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen však obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství.

Cikorka je mnohem starší a známější než melta. Zmínky o ní se v Evropě objevují již v 17. století. Ta se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné.

Oba nápoje, lépe řečeno kávovinový prášek na jejich přípravu, je k dostání i dnes. Když už tyto nápoje nechcete pít na doporučení lékařů kvůli zdravotnímu stavu, alespoň jej ochutnejte v rámci poznávání historie a života prarodičů a předků.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.