Káva bez kofeinu. Pojem, který zná jistě každý milovník kávy, ale i ten, kdo si dopřává kávu pouze vyjímečně.

Kávovník

V dnešní době je pojem káva běžně spojován s pojmem kofein a mnoho lidí si bez ní nedokáže představit začátek dne. Je známo, že kofein funguje jako skvělé povzbuzovadlo. Mnohdy však v životě nastávají situace, kdy bychom si lahodně vonící espresso rádi dopřáli, ale z nějakého důvodu nemůžeme.

Pro tyto případy je na trhu nabízena káva bez kofeinudecaf, jejíž původ je chápan především jako chemická úprava (tzv.dekofeinizace) kávových zrn vhodných jak pro kávovary, tak třeba jako káva instantní. Ne každý však ví, že je lidem od nedávna známa i přírodní bezkofeinová káva.

V roce 1983 učinil francouzský botanik a genetik André Charrier v Africkém Kamerunu významný objev nového druhu kávovníku Charrier – Coffea Charrieriana. Tento kávovník je jediným bezkofeinovým kávovníkem ze střední Afriky a byl vědecky popsán v roce 2008, kdy došlo ke všem potřebným studiím nutných k jeho uznání jako dosud nepopsaného druhu.

S tímto objevem samozřejmě vyvstává i otázka, zda není zbytečné pěstovat kávovník Charrier, když lze z „běžné“ kávy kofein jednoduše odstranit tak, jak tomu bylo i do současnosti.

Obsah kofeinu (běžně 0,1 – 0,3%), který i po dekofeinzaci káva obsahuje, mluví za vše. I přesto, že dnes existuje několik metod jak z kávy kofein odstranit, káva nikdy není zcela čistá tak, jako přírodní káva z kávovníku Charrier.

A tím nejdůležitým prvkem, který stanovuje významnost tohoto objevu, je zachování plné chuti kávy.

Je tedy pravděpodobné, že se Charrier v budoucnu stane významým prvkem pro šlechtění nejrůznějších druhů kávovníků, které v sobě nebudou obsahovat kofein, a zároveň tak bude, podobně jako kávovar, nedílnou součástí výbavy každého, kdo si dopřeje šálek kvalitní bezkofeinové kávy, a to třeba i před spaním.