Každý národ má svůj vlastní způsob jak připravit kávu. Češi si oblíbili kávu tureckou, i když s pravou tureckou nemá nic společného. Ta se vyrábí dlouhým procesem vaření v džezvě. Stejně podobný „přístroj“ používají pro výrobu své oblíbené kávy Francouzi. Málokdo však ví, že Francouzi tolik oblíbený a po nich pojmenovaný „french press“ vymysleli Italové.
Francouzský lis byl vynalezen kolem roku 1930 v Itálii. Větší popularitu si nakonec tenti vynález získal ve Francii, podle níž se taky jmenuje. Přístroj je velice jednoduchý a tedy i příprava kávy je nakonec velice rychlá a snadná. Výsledný nápoj je něco mezi překapávanou a instantní kávou. Káva je však velice kvalitní s plnou chutí a silným aroma. Na rozdíl od zelévané kávy, u nás známé jako turecké, se však při přípravě ve francouzském lisu odstraní logr, tedy zbytek mleté kávy.
Lis se skládá ze skleněného válce a víčka s pístovým filtrem, který je nejdůležitější součástí přístroje. Je to kovové sítko kruhového tvaru, na okrajích s pružinou, která tlačí kovový filtr na stěny skleněné nádoby. Pro přípravu kávy dáme do nádoby požadované množství kávy (na jednu porci asi sedm gramů). Je dobré napřed nádobu předehřát horkou vodou, aby pak dlouho držela vhodnou teplotu kávy. Kávu zalijeme vodou teplou mezi 90 – 100 stupni Celsia, voda nesmí být vroucí! Nasadíme víčko, necháme kávu tak 5 minut vyluhovat a poté zatlačíme na pístový filtr.
Kávu je dobré rozlévat rovněž do předehřátých šálků, lahodný nápoj tak vydrží déle aromatický a chutný.