Moka, výraz, který téměř všichni slyšeli alespoň jednou v životě, ikdyž třeba přímo netušili, o co se jedná. Stejně jako mnozí z nás znají specifický osmihranný tvar moka kávovarů. Někomu napoví i samotné jméno Bialetti. Co se však skrývá za úspěchem a hlavně vytrvalostí, s jakou se kávovary Bialetti Moka prodírají do povědomí lidí po celém světě?
I v dnešní době, po více jak 80-ti letech co byli moka kávovary uvedeny na světlo světa, najdete z vysokou pravděpodobností kávovar Bialetti v každé italské domácnosti. A co víc, tato značka se i nadále rozšiřuje a vzkvétá.
První světlo světa spatřil kávovar Bialetti Moka Express v roce 1933 a zásadním způsobem ovlivnil připravu kávy. Zlom pro kávovary Bialetty však nastal až kolem roku 1950 geniálním tahem, kdy se ve spojení s těmito moka kávovary začal objevovat drobný mužíček s knírem a okamžitě si získal pozornost lidí.
O kvalitě a důmyslnosti tohoto klasické kávovaru vypodívá téměř nezměněná podoba a popularita předevšim v Itálii. Bialetti navíc po delší době používání získávají patinu, která je nepostradatelná pro správnou chuť kávy.
A jak vlastně kávovary fungují? Postup je asi následující:
- Oddělte spodní a vrchní část kávovaru
- Spodní nádobu naplňte po trysku vodou a vložte filtr
- Mletou kávu nasypete do filtru
- Po připevnění horní části kávovaru umístíte Bialetti na plotýnku, plynový hořák nebo varnou desku
- Jakmile voda začne vřít, vyluhovaná káva začne překapávat do horní nádoby
Neumím si téměř představit jednodušší a přitom stále tak elegantní přípravu kávy jako je tato. Je jasné, že ne každého tyto kávovary zaujmou, ale pro ty, kteří mají rádi alternativní přípravu kávy je kvalita a dlouhá výdrž tohoto kávovaru jistě výzvou.
Video přípravy kávy ke shlédnutí zde: Bialetti Moka Express